Baş Ağrısı

Baş ağrısı toplumda sık olarak görülen bir şikayettir. Hayatının herhangi bir döneminde baş ağrısı çekmeyen insan yoktur. Özellikle kadınlarda görülme sıklığı fazladır. Çoğunluğunu sinirsel nedenlere bağlı baş ağrıları oluşturur.

Belirtiler

Gerilim tipi baş ağrıları, en sık rastlanan baş ağrılarıdır. Hastanın şakaklarında, alnında ya da baş ve boyun arkasında, bir kuşakla sıkılma ya da basınç hissi olur. Ağrının şiddeti genellikle hafif ya da orta derecededir; fiziksel aktiviteyle ağrı şiddetlenmez. Gerilim tipi baş ağrıları kronik olduğunda (en az 6 ay süreyle sık olarak ağrı görülmesi), rahatsızlık ve ağrı işlevsel yetersizliğe yol açabilir.

Tanı

Tanı öykü ve klinik bulgularla konur.

Tedavi

Ağrı kesiciler, baş ağrısını giderir ancak ağrının nedenini ortadan kaldırmaz. Ağrı ilk ortaya çıktığında alınırlarsa en iyi etkiyi gösterirler. Ağrı kesiciler söz konusu olduğunda daha çok ilaç içmenin daha çok rahatlama sağlayacağınız anlamına gelmediğini hatırlatmakta yarar görüyoruz.

Ayrıca bu durum, ilacın gereğinden fazla kullanımına bağlı baş ağrılarına da neden olabilir (rebound baş ağrıları). Ağrı kesici ilaçlar baş ağrısında işe yaramaktadır. Ancak, bu ilaçların haftada 3 günden fazla kullanılmaması gerekmektedir.

Ağrı Kesiciler Hafif derecedeki baş ağrılarını tedavi etmekte kullanılabilir. Bazılarının yüksek dozlarda kullanılabilmesi için doktor tarafından tavsiye edilmiş olması gerekmektedir. Ağrı ilk ortaya çıktığı sırada alınırlarsa en fazla etkiyi gösterirler. Doktorunuz aksini tavsiye etmediği sürece prospektüsünde yazılandan daha sık veya daha yüksek dozda alınmamaları gerekmektedir. Bu ilaçların haftada 3 günden daha fazla alınmaması gerekmektedir.

Yiyecek veya anti-asit ve bir bardak dolusu su ile birlikte almak suretiyle bu ilaçların midenizi rahatsız etmesini önleyebilirsiniz. Ancak ülseriniz veya kanama gibi diğer sorunlarınız mevcutsa doktorunuz parasetamol dışındaki ağrı kesicileri kullanmanızı istemeyebilir.

Bir takım ağrı kesiciler alındığında araba kullanılmaması veya tehlikeli olabilecek faaliyetlerde bulunulmaması gerekmektedir. Bu ilaçlar, uyku veya dalgınlık durumu yaratabilir. Bu ilaçlarla birlikte alkol, alerji ilaçları ve uyku ilaçları alınmamalıdır. Başka bir ilaç almadan veya ameliyat olmadan önce doktorunuza bu ilaçları aldığınızı bildirmeniz gerekmektedir.

Baş ağrısını önlemeye yönelik ilaçlar, ayda 3 veya daha fazla baş ağrısı yaşayanlar için faydalı olabilir.

Bu ilaçların size faydalı olup olmayacağını doktorunuza sorun.

Migren İlaçları Yalnızca migreni veya demet(küme) baş ağrısı olan hastalarda faydalı olmaktadır. Orta ve şiddetli ataklardan kurtulmak üzere kullanılır. Her zaman yanınızda taşımanız gerekir. Mümkün olduğunca atağın başlangıcında alınmalıdır. Doktorunuz tarafından aksi belirtilmediği sürece prospektüsünde belirtilenden daha sık veya daha yüksek dozda alınmamalıdır. Başka bir ilaç kullanmaya başlamadan veya ameliyattan önce doktorunuza bu ilaçları kullandığınızı bildirmeniz gerekir. Baş Ağrısını Önlemeye Yönelik İlaçlar (Profilaktik İlaçlar) Ağrıyı önlemeye yönelik ilaçlar, bazı durumlarda baş ağrılarınızın sıklığını gidermek için kullanılmaktadır. Ağrı kesicilerden farklı olarak başınız ağrımıyor bile olsa her gün alınmaları gerekmektedir.

Bu ilaçlar tüm baş ağrılarını önlemese bile baş ağrısı yaşama sıklığını ve ağrıların şiddetini azaltmaktadır. Aslında baş ağrısının daha az yaşanması ilaç tedavisinin işe yaradığını göstermektedir. Baş ağrıları kontrol altına alındıktan sonra aldığınız ilaç miktarını azaltabilirsiniz. Hatta sonunda baş ağrısını önleyici ilaç almayı tamamen kesebilirsiniz.

Baş ağrıları şiddetli olduğunda ve ay içerisinde daha sık yaşanmaya başlandığında önleyici tedaviye başvurulabilir.

Baş ağrınızın durumuna göre doktorunuza bu ilaçların size uygun olup olmadığını danışabilirsiniz. Ağrıyı kesmeye yönelik ilaçlar kan damarları ve sinirleri etkileyerek migren atağını kesebilirler.


Belirtildiği şekilde almanıza rağmen ilaç baş ağrınızı gidermiyorsa doktorunuza başvurun. Bazı baş ağrısı ilaçlarının etkili olmaya başlaması zaman almaktadır. Bu nedenle doktorunuzun onayını almadan ilaç kullanımına son vermeyin.

Hiçbir zaman dozu arttırmayın veya tavsiye edilenden fazla almayın. Kalıcı yan etkiler fark ederseniz hemen doktorunuza başvurun. Yeni bir tedaviye başlamadan önce doktorunuza aldığınız diğer ilaçları ve varsa rahatsızlıklarınızı belirtin.

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız yeni bir tedaviye başlamadan önce bu noktayı doktorunuza belirtin.

Öneriler

Baş ağrılarınız olduğunda, bununla ilgili bir günlük tutarsanız, hekimin tanı koymasına yardımcı olursunuz.

 

  • Baş ağrısı başlamadan önce ne yapıyordunuz?
  • Zorlayıcı bir fiziksel aktivitede bulundunuz mu?
  • Uzun süre bilgisayarda çalıştınız mı? Neredeydiniz (kapalı yer, açık hava, otomobil?)
  • Duman, ev hayvanı, polen, toz ya da kimyasal madde gibi zehirli ya da alerjik reaksiyona yol açabilecek bir etkene maruz kaldınız mı?
  • Baş ağrısı başlamadan ne yiyordunuz ya da ne içiyordunuz?
  • İlaç ya da vitamin aldınız mı? Bir yemek öğününü atladınız mı? Kendinizi gergin, üzüntülü ya da sinirli hissediyor muydunuz?
  • Başka bir tıbbi sorun ya da belirti var mıydı? Baş ağrısı günün hangi saatinde başladı?

 

Baş Ağrısı ile ilgili sağlık konuları

Sağlık Terimlerinde Ara