Zayıflama

Zayıflama vücut ağırlığının gittikçe azalmasıdır. Genellikle halsizlik ve çabuk yorulmayla birlikte görülür. Alınan kalori miktarının metabolizma gereksinimlerini karşılamamasından kaynaklanır. Açığı kapatmak için önce vücutta depo edilen yağ dokusu kullanılır, ama daha ağır olgularda kasdokusu da erir ve deri kurur. Tansiyon düşer, nabzı yavaşlar ve hafif hareketlerde bile bayılma eğilimi görülebilir.

Zayıflama nedenlerini araştırmadan önce iştahın azalmadığını kilo kayıplarıyla, iştahın tümüyle kesildiği kilo kayıpları arasında ayrım yapılmalıdır. İştah normalken kilo kaybetme birçok nedenden kaynaklanabilir. Bunların başında tiroit bezinin aşırı çalışması (hipertiroidizm) ve bunaltı (anksiyete) gibi enerji tüketiminin aşırı arttığı durumlar gelir. Pankreas yetersizliği ve bazı mide-bağırsak hastalıkları gibi durumlarda bağırsak emiliminin azalması bir başka nedendir. Bağırsak asalaklarına ya da büyük miktarda şekerin idrarla atıldığı denetlenmemiş şeker hastalığına bağlı olarak vücudun enerji açısından zengin maddeler yitirmesi de iştahın korunmasına karşın zayıflamaya yol açar.

İştahsızlıkla birlikte görülen zayıflamanın nedeni genellikle ruhsaldır. Yaşlılarda ruhsal çöküntünün eşlik ettiği zayıflama buna örnektir. Daha çok gençlerde görülen ruhsal kökenli iştahsızlık (anoreksiya nervosa) da besin almayı reddetmeye bağlı zayıflamaya neden olur.

Zayıflama ile ilgili sağlık konuları

Sağlık Terimlerinde Ara