Migrenden Kurtulmanın Yolları

"Masaj yapmayı deneyin, sıcak ve soğuk torbaları başınıza ve boynunuza uygulayın, kafeinli içecekler tüketin"

Anima Rapha Manuel Terapi ve Refleksoloji Merkezi Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, migrende bilinmesi gereken en önemli adımın migrene neyin yol açtığı olduğunu belirterek, "Masaj yapmayı deneyin, sıcak ve soğuk torbaları başınıza ve boynunuza uygulayın, kafeinli içecekler tüketin" dedi.

Şenbursa, ANKA'ya yaptığı açıklamada, migren ağrısıyla baş etmenin en iyi yolunun, "önce bu ağrının neden kaynaklandığını bilmek" olacağını söyledi. Migren semptomlarının keskin ve sert ağrılar olduğunu ve başın tek veya çift tarafında olabileceğini dile getiren Şenbursa, migrenden kurtulma yollarını şöyle sıraladı:

"-Migrene neyin yol açtığını bilebilmek için bir günlük tutabilirsiniz. Migren başladığında bütün günü düşündüğünüzde hangi belge üzerine çalıştığınızı, ne yaptığınızı, ne yediğinizi ve nasıl hissettiğinizi size hatırlatacaktır. Bu size gün içindeki eğiliminizi gösterir. Bazı insanlar güneş ışığından, stresten bazıları ise çikolata ve alkolden dolayı migren ağrısına maruz kalırlar. Bazıları içinse bu hormonel bir şeydir.

-Neyin migren ağrınızı tetiklediğinizi bildiğinizde, bu tetikleyici etkilerden kaçınmanız gerekir. Çikolata eğer migreninizi tetikliyorsa o zaman çikolata yemeyeceksiniz. Ne yapacağınızı bilmek güzel ama hayata geçirmek her zaman daha zor olur. Eğer stres migren ağrılarınıza yol açıyorsa o zaman stresten uzak durmayı veya stresle baş etmeyi öğrenmeniz gerekir. Eğer direk gün ışığına maruz kalmanız migren ağrısı yapıyorsa o zaman nereye giderseniz gidin güneş gözlüğünüzü götürmek zorundasınız.

-Eğer migren ağrınız tutacağını hissederseniz, başlangıç semptomlarını bilmek sizin için faydalı olacaktır. Migren ağrınız olduğunda nasıl başa çıkacağınızı bilmek sizin için faydalı olacaktır.

-Masaj yapmayı deneyin. Boynunuzun arka kısmına veya başınızın arkasına masaj yapmak migren ağrınızın geçmesini sağlayabilir.

-Sıcak veya soğuk deneyin. Sıcak ve soğuk torbaları başınıza ve boynunuza uygulayın. Dönüşümlü olarak bir sıcak bir de soğuk uygulama yapın. Göreceksiniz bu çok yararlı olacak.

-Migren ağrısı çektiğinizde, özellikle soğuk ve sıcak uygulama yaptıktan sonra karanlık bir odada uzanın.

-Kafeinli içecekler tüketin. Kafein migren ağrısını dindirmede bire birdir. Kahve veya kafein içeren içecekler tüketin. Milyonlarca migren ağrısı ilacı kafein içermektedir."

Refleks Terapi

Şenbursa, "Refleks Terapi"nin, ayaklara ve yüze uygulanan özel ovma ve basınç hareketleriyle vücudun belli bölgelerinde bloke olmuş enerjiyi çözerek, bedenin kendi kendisini iyileştirme gücünü harekete geçirmesi olarak tanımlanabileceğini kaydederek, şunları ifade etti:

"Refleks Terapi "denge' sağlayan bir terapidir. Kişinin kendisini, fiziksel, duygusal ve ruhsal bakımdan iyi hissetmesini sağlar ve kişiye doğal dengesini kazandırır. Refleks Terapi, bedenin tüm bölgelerine, organlarına ve sistemlerine karşılık gelen refleks noktalarının ayaklarda ve yüzde olduğu ve bu noktaların beden anatomisinin aynası olduğu prensibine dayanan bir sanattır. Özel el ve parmak teknikleriyle bu refleks noktalarına baskı ve ovma yoluyla uygulanır. Derin rahatlama sağlar, stres ve gerginliği azaltır, kan akışını arttırır ve dengeler, Insomnia'yı azaltır ve derin uyku sağlar, kasları rahatlatarak ağrıyı azaltır, eklem hareketliliğini arttırır. Vücuttan toksinleri temizler, hormonları dengeler, sindirim sistem ve bağırsak problemlerini azaltır. Refleks terapinin migren hastalığında etkinliği çok yüksek olmakla beraber, tedavi protokolü her hastanın ağrısının lokalizasyonu, şiddeti ve şekline göre değişiklik gösterir. Örneğin, kafanın ön tarafından gelen ağrı safra kesesi meridyeni ile yakın ilişkidedir, boyundan gelen ağrı ise mesane meridyeni ile yakın ilişkidedir. Kişinin blokasyon alanlarının tespiti ve genel değerlendirilmesinin ardından kişiye özel tedavi planlanır. Uygulama ortalama olarak haftada 2 kere yapılır, tedavinin süresi hastaya göre değişkenlik göstermektedir. Ortalama 4 seanstan itibaren kişiler rahatlamayı ve atakların şiddetinin azaldığını gözlemlemeye başlarlar."

İlgili Sağlık Konuları