Süt; tatlımsı, saydam olmayan, hafif kokulu beyaz bir sıvıdır. İnsanların çok yararlandığı süt evcil hayvanlardan (inek, keçi, koyun vb.) elde edilir. Süt işlenerek veya doğrudan tüketilir. İşlenerek elde edilen ürünler; yoğurt, ayran, peynir, tereyağı, kaymak vb.dir.
Süt, %85 su % 15’de çeşitli maddeleri içerir. Bu maddeler laktoz, şeker, yağlı maddeler, azot bileşikleri ve madensel tuzlardır. Süt; kalsiyum bakımından zengin demir bakımından zayıftır. Süt kısa sürede tüketilmeli ve uygun şartlarda (+4 ‘ta) saklanmalıdır.
Bir “yaşam mucizesi” diye nitelenebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün, insan yaşamındaki yeri insanlık tarihi kadar eskidir. Dünyanın en yararlı içeceği süt, insanların doğumlarından itibaren aldıkları ilk besindir. İlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen bebeklere, daha sonraları hem anne sütü hemde hayvan sütleri verilir.
Süt, bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir. Süt, organizmanın kurulması ve hayatını devam ettirmesi için gereken unsurların hemen hepsini içerir. Yapısında bulunan besin unsurları açısından süt, ideal bir besin olarak kabul edilir. Sütün proteinleri, yaşam için büyük önem taşıyan eksojen aminoasitlerinin tümünü içermesi açısından yüksek biyolojik değerdedir.
Sütün Yararları
1. Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir.
2. İshali tedavi eder.
3. Mide rahatsızlıklarını giderir.
4. Sindirim sistemini düzene sokar.
5. Ülseri önler.
6. Beyine enerji verir.
7. Diş çürüklerini önler.
8. Kronik bronşiti önler.
9. Tansiyonu düşürür.
10.Yağsız süt, kolesterolü düşürür.
11. Kanserin önlenmesine yardımcı olur.
12. Kemik incinmelerini önler.