Diyetisyen Elif Küçük
Merhaba, şeker hastalığında meyve tüketimi türünden çok miktarına dikkat etmeliyiz. Her meyvenin porsiyon miktarı vardır ve bu miktarlara göre ara öğünlere gelecek şekilde meyve eklemeliyiz. Kuru meyve ve meyve suları hem şeker içeriği daha fazla olduğu için hem de kana hızlı karıştığı için tercih edilmemelidir. Muz, üzüm, kavun, karpuz, hurma, incir gibi besinleri günde 1 kez, porsiyon miktarını aşmadan tüketilmelidir. Bu meyvelerin glisemik indeksleri (kan şekerini yükseltme hızı) diğerlerine oranla daha fazla olduğu için vücuda zarar verebilir. Şeker hastaları için ara öğünlerde 1 porsiyon meyve ve yanında protein (süt, yoğurt, ayran, peynir) olan bir besinle tüketilmesi kan şekerinin hızlı yükselmesini engelleyecektir. Şeker hastalığında kullanılan ilaç veya insülinin yanı sıra uygulanan beslenme programı da çok önemlidir. O nedenle mutlaka bir diyetisyenle görüşerek şeker hastalığında beslenme hakkında eğitim alın.
Sağlıklı Günler.