Kalp Hastaları Neden Spor Yapmalı?

Düzenli uygulanan egzersiz, kalp hastalığı gelişim riskini ve kalp krizi sonrası ölüm oranını düşürüyor

Son yıllarda, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp ve damar hastalıkları giderek artmakta. Hastalık nedeniyle ölümlerin en sık sebebi (yüzde 29.34) kalp hastalıklarıdır. Kalp hastalıkları kalp kasında, kalbi besleyen damarlarda ve kalp kapaklarında var olan bir problemden kaynaklanabilir.

En sık rastlanan tipi koroner damar hastalığı olarak da adlandırılan kalp kasını besleyen damarlarda tıkanıklık veya damar yapısında meydana gelen değişikliklerdir. Bu hastalık koroner damarlarda yağ, pıhtı gibi yapıların yerleşip, damar çapını daraltması veya tıkaması sonucu gelişir.

Damarın tamamen tıkanması ise kalp krizine (miyokard enfarktüsü) neden olur. Koroner damar hastalığı erkeklerde en sık 50-59 yaşlar arasında, kadınlarda ise 60-69 yaşlar arasında ortaya çıkar.

Yüksek kan yağları, aile öyküsü, cinsiyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, obezite ve sigara kullanımı hastalığın risk faktörleridir. İyi kan yağlarının (HDL) yüksek olması ise riski azaltan bir faktördür.

Yukarıda sayılan risk faktörlerinden bir kısmını (cinsiyet, aile öyküsü gibi) değiştirmek mümkün  olmadığına göre diğer risk faktörlerini kontrol altına almak için elimizden geleni yapmamız gerekir. Düzenli uygulanan egzersiz, amacımıza hizmet edecek bir yöntemdir. Kalp krizi geçirmiş hastalarda uygulanan düzenli egzersizin ölüm riskini yüzde 20-25 azalttığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

Herkese Sağlık Dergisi

İlgili Sağlık Konuları