Uzm.Dr. Orhan Coşkun
Sırt bölgesindeki ağrıların büyük bir kısmının nedeni kas ve iskelet sistemi ile ilişkilidir. Sağa- sola dönmekle ve basmakla ağrınız olur. Yapılan testleriniz ve filmleriniz var mı ve neler çıkmış bahsetmemişsiniz. Öncelikle ağrınızın tarzı ve muayeneniz önemli. Bel ve sırt ağrısı eklem bozuklukları (fıtık, omurlarda kayma ve dünsizlik gibi), kas spazmı vs gibi nedenlerden kaynaklanabileceği gibi romatolojik hastalıklar nedeniylede olabilir. Eklem bozuklukları (fıtık, omurlarda kayma ve dünsizlik gibi), kas spazmı vs gibi nedenlerden kaynaklanan ağrılar genellikle hareketle artarlar. Bel, omuzlar, boyun ve sırt eklemlerinizi tutabilecek özellikle belli bir hareketsizlikten sonra, sabah kalktığınızda olan ve gün içinde azalan ağrılar romatolojik (iltihabi) hastalıkları düşündürür. Seronegatif spondiloartritler (ankilozan spondilit, reiters sendromu, psöriatik artrit) benzer şikâyetlere neden olabilir. Ayrıca fibromyalji denilen özellikle omuz üst kısmı, sırtta, belde, bacaklarda belli noktalarda ağrıya neden olan ve depresyonla ilişkisi olan bir durumda olabilir.
Göğüs bölgesindeki ağrıların birçok nedeni vardır ancak bunlardan bizi korkutacak olanlar kalp ve akciğer ile ilgili olanlardır. Kalple ilgili olan ağrılarında çeşidi vardır ve göğüs bölgesinde hissedilen ağrıların %5'inden daha azının nedeni kalp kaynaklıdır. Kalp krizi belirtisi olan ağrılar (anjina pektoris) daha çok göğüs ön bölgesinde yaygın bir alanda olup boyna ve sol omuza doğru yayılır ve künt vasıflıdır. Bir noktada veya batıcı karakterde değildir. Egzersiz, heyecanlanma gibi durumlarda artma olur. Kalple ilgili tetkiklerinizi yaptırmanızı öneririm (EKG, efor testi, kan tetkikleri, talyum sintigrafisi, gerekirse anjio). Bazen virüslerin neden olduğu miyokardit (kalp kası iltihabı) ve perikarditte (kalbi saran zar) göğüs bölgesinde ağrıya neden olur. Akciğerlerle alakalı göğüs ağrılarında ise genellikle nefes alıp vermekle ağrıda artma, nefes darlığı, öksürük, balgam gibi yakınmalarda eşlik eder. Göğüs bölgesinde hissedilen ağrıların yaklaşık olarak %90'ı kas-iskelet sistemi ile alakalı ağrılardır. Bu tip ağrıların genellikle yeri iyi lokalize edilir ve parmakla tam şurası ağrıyor diye gösterilebilir. Aynı zamanda bu ağrılar kısa süreli ve batıcı karakterde de olabilirler. Ayrıca fazla yemek midede şişkinlik ve reflüye neden olabilir ve göğüs bölgesinde ağrı hissine neden olabilir.
Bir dâhiliye veya kardiyoloji doktoruna başvurmanızı ve yapılacak muayene ve tetkiklerinize göre (EKG, akciğer filmi, kan tahlilleri ve kan tahlilleri) tanı ve tedavinizin düzenlenmesini öneririm.