Sigarayı Bıraktıktan Sonra Kalp Atışım ve Bölgesel Ağrılarım Başladı. Sebebi Ne Olabilir?

Merhaba sayın doktorum. 30 yaşında bir bayım, 181 cm boy, 89 kilodayım. 10 yıl sigara içtikten sonra bıraktım, 1,5 yıldır içmiyorum. Dinlenir pozisyondan aniden ayağa kalktığımda veya 2 kat merdiven çıktığımda kalp atışlarımda ağrı oluyor. Ağrının geçmesi için kendimi hareketsiz bırakıyorum ve 7-15 saniyede ağrı azalarak (birden değil) yok oluyor. 4 haftadır sırtımda iki kürek arasında ağrı var. Kafamı öne eğip çenemi göğsüme değdirdiğimde ağrıyan bölgenin şiddeti artıyor. Mideme, rutin olarak 1-3 haftada bir şiddetli ağrı giriyor ve göğsüme yayılıyor. Ağrının başlangıç yeri ise kravat hizasında kaburgamın bittiği yerin 1-2 parmak altında. Ya da göbek deliğimin 4-5 parmak üstünde. Kan testinde ülsere ait veriler çıkmadı. Rahatsızlığım ne olabilir? Bilgileriniz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Uzm.Dr. Orhan Coşkun

Göğüs bölgesindeki ağrıların birçok nedeni vardır ancak bunlardan bizi korkutacak olanlar kalp ve akciğer ile ilgili olanlardır. Kalple ilgili olan ağrılarında çeşidi vardır ve göğüs bölgesinde hissedilen ağrıların %5'inden daha azının nedeni kalp kaynaklıdır. Kalp krizi belirtisi olan ağrılar (anjina pektoris) daha çok göğüs ön bölgesinde yaygın bir alanda olup boyna ve sol omuza doğru yayılır ve künt vasıflıdır. Bir noktada veya batıcı karakterde değildir. Egzersiz, heyecanlanma gibi durumlarda artma olur. Sizin tarifinizden bu şekilde bir ağrı olduğunu anlıyorum bu nedenle kalple ilgili tetkiklerinizi yaptırmanızı öneririm (EKG, efor testi, kan tetkikleri, talyum sintigrafisi, gerekirse anjio).

Bazen virüslerin neden olduğu miyokardit (kalp kası iltihabı ) ve perikarditte (kalbi saran zar) göğüs bölgesinde ağrıya neden olur. Akciğerlerle alakalı göğüs ağrılarında ise genellikle nefes alıp vermekle ağrıda artma, nefes darlığı, öksürük, balgam gibi yakınmalarda eşlik eder. Göğüs bölgesinde hissedilen ağrıların yaklaşık olarak %90'ı kas-iskelet sistemi ile alakalı ağrılardır. Bu tip ağrıların genellikle yeri iyi lokalize edilir ve parmakla tam şurası ağrıyor diye gösterilebilir. Aynı zamanda bu ağrılar kısa süreli ve batıcı karakterde de olabilirler. Ayrıca fazla yemek midede şişkinlik ve reflüye neden olabilir ve göğüs bölgesinde ağrı hissine neden olabilir. Bir dahiliye veya kardiyoloji doktoruna başvurmanızı ve yapılacak muayene ve tetkiklerinize göre (EKG, akciğer filmi, kan tahlilleri ve kan tahlilleri) tanı ve tedavinizin düzenlenmesini öneririm.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri