Koroner Anjiografi Nedir?
Koroner anjiografi, özel bir kamera ile kalbinizin atar damarlarının röntgen film çekimi ile incelenmesidir. İşleminiz kateter laboratuvarında yapılır. Doktorunuz kol veya bacağınızdaki atar damarların birine ince küçük bükülebilir bir boruyu (kateter) yerleştirir. Kalbin küçük atar damarlarının çıktığı en büyük atar damara kadar kateteri ilerletir. Daha sonra kalp damarlarınıza kateterin içinden boyalı bir madde verilir.
Bu arada sık aralıklarla filminiz çekilir ve boyalı maddenin hangi damardan geçip hangisinden geçemediği veya zor geçtiği tespit edilir. Dolayısıyla kalbinizdeki damarların hangi bölgesinde darlık olduğu tespit edilmiş olur.
Yalnız röntgen filmi ile kalp (koroner) damarlarının içerisindeki kan görüntülenememektedir. Boyalı madde veya kontrast madde, koroner damarları ve kalbin içini filmde görünür hale getiriyor.
Anjiografi Sırasında Ağrı Duyacak mıyım?
Çoğu kişi işlem sırasında ağrı hissetmez. Bazı hastalarımız ise canlarının hafif acıdığını ifade eder. Kateter takılacak bölge işlemden önce küçük bir iğne ile anestezik ilaç verilerek uyuşturulur. Sadece iğne batmasını hissedersiniz. İşlem esnasında ve boyalı madde verilirken ağrı hissetmezsiniz.Bazı kişilerde boyalı maddeye karşı allerji oluşabilir. Bu durumda kızarıklık ve kaşıntı gelişebilir.
Verilecek ilaçla bu durum tedavi edilebilir. Bu nedenle daha önce böbrek filmi vb ilaçlı film çektirdiğinizde allerjiniz geliştiyse, astımınız varsa , allerjiniz varsa işlem öncesi dokturunuzu bu konuda bilgilendiriniz. İşlem öncesinde allerjinizin olup olmadığı ayrıca sorgulanacaktır.
Koroner Anjiografi İçin Hastaneye Yatmam Gerekecek mi?
İşleminiz sabah yapıldığında akşam evinize gidebilir veya o gece kalıp ertesi gün sabah hastaneden ayrılabilirsiniz.
Genellikle işlemin uygulanacağı gün , kahvaltı etmeden gelmeniz gerekmektedir. Şeker hastalığınız varsa kahvaltı yapmadan ve şeker düşürücü ilacınızı almadan geliniz ve ve gelir gelmez durumunuzu hemşirenize bildirin. Kan şekerinizin düşmemesi için gerekli önlem alınacaktır. Sürekli kullandığınız ilaçlarınız varsa bu ilaçları anjiografi sabahı alıp alamayacağınızı doktorunuza sorun. Anjiografiden bir gün önce bol su içmelisiniz. Bu böbrek fonksiyonları yönünden çok önemlidir.
Doktorunuz sizin için gerekli testleri yaptıracaktır. İşlem için geldiğiniz gün daha önce yaptırdığınız tüm tetkikleri yanınızda getiriniz. (Kan testleri, akciğer filmleriniz, önceki anjio, ameliyat raporlarınız, EKG -elektrokardiyografi-)
Kateterin takılacağı bölgenin mikrop kapmaması için temiz olması gerekmektedir. Bu nedenle sabah hastaneye gelmeden önce her iki kasığınızı dikkatlice traş edin ve bölgeyi temizleyin. İşlem sırasında parmaklarınızdan dolaşımınız izleneceği için el ve ayak parmaklarınızda oje/cila varsa siliniz.