Akciğer Kanserinin Tedavisi Bulundu!

Almanya'daki Köln Üniversitesi ve Max Planck Enstitüsü'nde görevli bilim insanları en sık rastlanan akciğer kanseri türü olan epitel hücreli akciğer kanserine neden olan geni tanımladı.

Araştırmaya göre “FGFR1” genlerindeki bozukluk akciğer kanserine yol açıyor. Uzmanlar araştırma için 155 kanser hastası üzerinde inceleme yaptı. Araştırma sonunda hastaların 15’inde “FGFR1” geninde bozukluk saptandı.

Daha sonra 153 kişilik ikinci grup incelendi bunların da yüzde 22’sinde aynı gende bozukluk görüldü. Araştırma ekibinden Roman Thomas, gen bozukluğunu göz önüne alarak hazırladıkları bir bileşimin yassı epitel hücreli akciğer kanseri olan farelerde denendiğini ve tümörlerin küçüldüğünü söyledi.

Thomas farelerde yararlı olan bileşimin insanlarda denenmeye hazır olmadığını vurguladı.

İlaç firmaları ise insanlarda denenmek üzere yeni ilaçlar üretti. Avustralya’nın Melbourne kentindeki St Vincent Hastanesi doktarları ise bu gen bozukluklarından yola çıkarak geliştirdikleri ilacı önümüzdeki yıl denemeye başladıklarını açıkladı.

Uzmanlar bunun kanser tedavinde çığır açağını ifade etti. Yassı epitel hücreli akciğer kanseri en sık görülen akciğer kanseri tipi. Akciğer kanserlerinin dörtte birini oluşturuyor. En büyük nedeni sigara ve solunum yolları ile alınan zararlı maddeler.

Erkeklerde kadınlardan daha fazla görülüyor. Türkiye'de her yıl 30 bin kişi akciğer kanserine yakalanıyor. Yılda 15 bin kişi ise akciğer kanserinden yaşamını yitiriyor.

İlgili Sağlık Konuları