Kanser Hastalarına Tamamlayıcı Tedavi

Türkiye'de ilk defa bir kamu hastanesinde "onkolojik hipertermi tedavi" bölümü açıldı.

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulanan onkolojik hipertermi yöntemi, bazı kanser türlerinde destekleyici tedavi şeklinde, vücuda ısı verilerek kanser hücrelerinin yok edilmesini amaçlıyor.

Ankara  Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Radyasyon Onkoloji Uzmanı Bülent Küçükpilakçı, ünitenin bir yıldır hizmet verdiğini belirtirken, bu zamana kadar 26 hastaya 113 seans uygulandığını söyledi.

Kemoterapi ve radyoterapi ile kombine şekilde uygulanan hipertermi tedavisinin, kanser tedavisinin etkinliğini artırdığını anlatan Küçükpilakçı, yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

"Bir cihaz vasıtasıyla, elektromanyetik dalgalarla hasta üzerinde istenilen bölge kontrollü bir şekilde ısıtılıyor ve oradaki kanser hücrelerine zarar verilmesi hedefleniyor. Bu yöntem tamamlayıcı bir tedavi yöntemi. Yöntem, ağırlıklı olarak baş ve boyun tümörlerinde, meme kanseri, jinekolojik ve sindirim sistemi kanserlerinde uygulanıyor. Uygulanması basit, haftalık seanslar şeklinde alınıyor, 12 seansa kadar çıkabiliyor. 4- 5 seansta istenilen etki sağlanıyor ve ortalamada her seans bir saat sürüyor"

Onkolojik hipertermi cihazının üretici firmanın CEO'su Prof. Dr. Oliver Szasz da hipertermi ve tedavinin nasıl uygulandığına ilişkin bir sunum yaptı. Szasz, "Kemoterapide nasıl uygulanacak doz önemliyse bu yöntemde de doğru enerjiyi doğru şekilde yönlendirmek önemli" dedi. Onkoloji uzmanı  Prof. Dr. Alexander Herzog da vakalar üzerinde yapılan hipertermi tedavisi ve sonuçlarına ilişkin bilgiler verdi. Konuşmaların ardından hastanede onkolojik hipertermi tedavi bölümünün açılışı yapıldı.

İlgili Sağlık Konuları