Uzm.Dr. Faruk Akçay
Hepatit A aşıları inaktive, immunojenitesi yüksek ve güvenli aşılardır. Bir yaşından büyük çocuklara iki doz olarak ve kas içi uygulanması önerilmektedir. İkinci doz ilk dozdan 6-12 ay sonra yapılmalıdır. Serokonversiyon oranları ikinci dozdan sonra %100’e ulaşmaktır.
Altı yaşından küçük çocukların ancak %30 unda semptomatik hastalık görülür. Daha büyük çocuk ve erişkinlerin %70 den fazlasında ise sarılıkla birlikte birkaç hafta süren klinik tabloya yol açar. Bazen rölapslar göstererek 6 aya kadar süren bir seyir gösterebilir. Hastalık kronikleşmez. Fulminan gidiş nadirdir.
Fekal oral yolla bulaşır. Gelişmekte olan ülkelerde endemiktir ve buralarda çocukların çoğu ilk 10 yılda infekte olur ve ergenlik döneminden sonra toplumun %80 den fazlası hepatit A geçirmiştir. Çocukluk çağında infeksiyonun çoğu asemptomatik olarak geçirildiğinden çocuklar infeksiyonun bulaşmasında önemli bir kaynaktır. Dışkı ile kontamine su ve gıdalar salgınlara yol açabilir.
2005 yılında hepatit A aşısının uygulanma yaşı 24 aydan 12 aya indirilmiş ve 12-23 ay arasında uygulanmak üzere çocukluk çağı rutin aşılama şemasına alınmıştır.
Aşı 12 aydan büyük çocuklara uygulanan pediatrik ve 19 yaş ve üstündekiler uygulanan erişkin formulasyonlar şeklinde bulunmakta ve iki doz olarak kas içi uygulanmaktadır. Aşı şemasına aynı preparatla devam edilmesi önerilmekle birlikte farklı preparatların kullanılması ile de yeterli serokonversiyon sağlandığı bildirilmektedir.
Aşınızın 2. dozu 6-12 ay sonra yapılması gerekir, ancak geç kalınmışsa da bir an önce yapılmalıdır. Ayrıca aşı takvimine hepatit A aşının yapılabilme ayının 2005 yılından itibaren 24 aylıktan 12 aylığa kadar çekildiği gözden kaçmamalı.
Geçmiş olsun...