Bebeğimin Bıngıldağın Erken Kapanması Normal mi?

Hocam benim 3 aylık bir çocuğum var ve kafasındaki bıngıldak çok küçük, erken kapandığını söylemiş sağlık ocağındaki hemşireler. Acaba kafasındaki o kemik tamamlanması kaçıncı aya kadar olması lazım, normal midir?

Uzm.Dr. Faruk Akçay

İlk 2 yılda çok hızlı olan beyin büyümesine kafa kemiklerinin büyümesi uyum sağlayamaz. Bu yüzden kemikler arası birleşme yerleri (suturalar) ve bıngıldak sayesinde kafa büyür ve beyin dokusuna zarar gelmez. Kafa içinde gelişebilecek ani basınç ve hacim değişimlerinde kafa kemikleri esnek olmadığı için genişleyemez. Bıngıldak sayesinde yan etkiler azalabilir.

Yeni doğan bebeğin kafasında fark ettiğimiz, fakat zarar verme korkusuyla fazla dokunamadığımız bıngıldaklar -hâlbuki bıngıldağa dokunmak herhangi bir zarara yol açmaz- oldukça dayanıklıdır.

Ön fontanel (ön bıngıldak) çocuklarda 3.  ay ile(%1 de) 24. arasında(%96 da) kapanıp ortalama 13,8. ayda kapanır. Ön bıngıldak 4 aydan önce kapanırsa baş çevresi takibi, nörolojik gelişim takip edilmelidir. Baş çevresi ayına uygun artıyorsa sorun yok demektir. Bıngıldağın erken kapandığı durumlarda genellikle suturalar aracılığı ile baş çevresi büyür.

Baç çevresi miad (zamanında doğan) bebeklerde 0-3 ay arası ayda 2 cm,3-6 ay arası ayda 1 cm,6-12 ay arası ayda 0.5 cm artmalı(1 yıl içinde ortalama olarak toplam 12 cm artar).

Baş çevresi takibi yapılırken baş çevresinde duraklama varsa veya uygun büyüme hızında değilse kafa grafisi çekilebilinir(kraniosinostoz açısından, Kraniosinostoz kafatası eklemlerinin (sutura) erken kapanmasıdır.) Bıngıldağın erken kapandığı durumlarda (ilk 4aydan önce) suturalar aracılığı ile baş çevresi büyüdüğü için baş çevresinde büyüme duraklar veya yavaşlarsa kraniosinostoz açısından grafi ile tetkik edilmeli.

Geçmiş olsun...

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri