Bebeğimiz 3 Kez Havale Geçirdi. Tekrarlamaması İçin Neler Yapmamız Gerekiyor?

Merhaba, 21 aylık erkek bebeğimiz var. 3 kez ateşli havale geçirdi. Havale süreleri 30-60 saniye arasında sürdü ve havaleyi makattan Diyazem ile durdurduk. Ateşi yükseldiği zaman çok zor düşürüyoruz. Her havale sonrası 10 gün hastanede kaldık ve 3 kez EEG çekildi. 2. havale sonrası çekilen EEG raporuna göre, epilepsi teşhisi konuldu. 3. havale sonrası çekilen EEG’nin ise, temiz çıktığı ve herhangi bir sorun olmadığı söylendi. Şu an havaleyi önleyici şurup kullanıyoruz. 4. bir havaleyi çocuğumuz kaldıramaz. Bunun için neler yapabiliriz?

Dr. Cüneyt Özüak

Bazı çocuklarda ateş, havaleye yol açabilir. Ateşli havale, 6 ay-5 yaş arasındaki çocukların % 2-5'inde görülmektedir. Çoğu ateşli havale zararsız ve geçicidir. Ateşli havale genellikle ateşin yükselmesinden sonraki ilk 1-2 saat içinde görülür. Çocuk birkaç dakika süreyle çevresindekileri tanımıyormuş gibi davranabilir, daha sonra kasılarak titremeye başlar ve gözleri kayar. Kısa bir süre dış uyarıya yanıt vermez, nefes alıp veremeyebilir ve cildi morarabilir. Havale geçtikten hemen sonra tekrar normal hale döner. Bu tip havaleler genellikle 1 dakikadan kısa sürmekle birlikte, nadiren 15 dakika süren ateşli havaleler görülebilir. Ateşli havaleler genellikle 24 saat içinde bir defadan fazla tekrarlamaz. Ateşle ilgisiz olan havaleler daha uzun sürer, vücudun sadece bir tarafında görülebilir ve 24 saat içinde birçok kez tekrarlayabilir. Bebek ateşli havale geçiriyorsa hemen şunları yapmalısınız:

Bebeği sert veya kesici aletlerden uzakta, yere veya yatağa yatırın.

Havale sırasında ağızdan gelen salgıların (mide içeriği ya da tükürük) solunum yollarına kaçmaması için başını derhal yan tarafa çevirin.

Bebeğin ağzına bir şey koymaya çalışmayın.

Bebeği acil servise götürün.

Ateşli havaleler genellikle aynı ailede birden fazla bireyde görülür. Ateşli havale geçiren bir çocuğun sonraki ateşlenmeler sırasında havale geçirme riski çocuğun yaşına bağlıdır. İlk ateşli havalesini 1 yaşından önce geçiren çocuklarda daha sonra ateşli havale geçirme riski % 50'dir. İlk ateşli havalesini 1 yaşından sonra geçiren çocuklarda ikinci kez ateşli havale geçirme riski ise yaklaşık % 30'dur. Aşağıdaki durumlarda acilen doktora başvurulmalıdır:

Bebek 90 günlükten küçükse.

Ateş 40 derece üzerinde seyrediyorsa.

Ateşle birlikte ağlama, inleme, huzursuzluk varsa.

Ciltte mor döküntüler oluşuyorsa.

Nefes alıp vermede zorlanma başlamışsa.

Daha önce havale geçirmişse.

Genel durumunda kötüleşme varsa.

Boyun kısmında sertleşme varsa.

Devamlı kusma varsa.

Şiddetli ishal varsa.

Aşağıdaki hatalardan kaçınılması gerekmektedir:

Alkol veya sirke ile vücudu silmek.

Üşüyebilir korkusu ile giysilerini çıkartmamak, hatta daha çok giydirmek.

Yanlış ateş düşürücü kullanmak. Aşırı dozda veya eksik dozda ilaç kullanmak. Uygun aralıklarla ateş düşürücü kullanmamak. Duruma uygun ilaç kullanmamak.

Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri