Uzm.Dr. Faruk Akçay
FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) ile Akdeniz Anemisi Taşıyıcılığını (Beta Talasemi Minör) karıştırıyor olmalısınız. Akdeniz Anemisi, bir çeşit doğuştan anemi çeşididir. 2 çeşidi mevcuttur. Alfa Talasemi ve Beta Talasemi. Beta Talasemi daha yaygındır.
Beta Talasemi Çeşitleri
Talasemi Minör (Akdeniz Anemisi Taşıyıcılığı, Hafif Beta Talasemi), Talasemi Intermedia (Orta Akdeniz Anemisi), Talasemi Majör (Ağır Akdeniz Anemisi). Akdeniz anemisinde MCV düşük, RDW normal olur. Eğer Akdeniz Anemisi’nden şüpheleniliyorsa Hemoglobin Elektroforezi ile tanı konabilir. MCV düşüklüğü sadece Akdeniz Anemisi’nde görülmez. Bunun dışında Kronik Hastalık Anemisi, Demir Eksikliği Anemisinde de MCV düşük olabilir. Bunların ayrılmasında MCV dışında RBC, MCH, RDW, Demir, Total Demir Bağlama Kapasitesi, Ferritin yardımcı olur.
Akdeniz Anemisi ile FMF Ortak Özelliği
İkisinin de Akdeniz kökenli insanlarda daha sık görülmesidir.(Türkiye’de bu gruba dahil) Tabii ki bir kişide hem FMF hem Akdeniz Anemisi görülebilir.
FMF tanısı; klinik bulgular, ailevi özellik, moleküler incelemeler (gen analizi) ile konulur. Eğer klinik olarak FMF tanısı konulduysa, FMF Gen Analizinin normal olması FMF tanısını dışlamaz. FMF Gen Analizi, daha çok klinik olarak FMF şüphesi olan durumlarda istenir. FMF Gen Analizinin pozitif olması tanıyı destekler. Ancak negatif olması FMF tanısını her zaman dışlamaz.
Geçmiş olsun.