Yapay Ortamda Kalp Hücresi Üretildi!

Bilim adamları, kalp hücrelerini, embriyon kök hücresi kültürlerini, diğer yardımcı madde ve molekül kokteyli ile destekleyerek geliştirdi.

Bilim adamları, organ nakli için kalp dokusunun laboratuvar ortamında yaratılmasına bir adım daha yaklaştı. 

Kanadalı, ABD’li ve İngiliz araştırmacıların, laboratuvarda embriyon kök hücrelerinden elde edilen kültürlerden büyüttükleri insan kalbi hücreleri, kalp hastalığı olan farelere nakledildiğinde hayvanların kalp fonksiyonlarında belirgin düzelme görüldü.

Nature dergisinde de yayımlanan araştırmada, bilim adamları, kalp hücrelerini, embriyon kök hücresi kültürlerini, diğer yardımcı madde ve molekül kokteyli ile destekleyerek geliştirdi.

Yardımcı molekülleri embriyon kök hücreleriyle tam zamanında destekleyen araştırmacılar, böylece hücreleri, kalp hücresinin üç ayrı türünün olgunlaşmamış hali içinde büyümeye teşvik ettiler.

Bilim adamlarının ürettikleri “kardiyomiyosit, endotelyal hücreler ve yumuşak damar kası hücreleri” adı verilen 3 ayrı tür hücre, kalp kasını oluşturan en önemli unsurlar.

Araştırmaya katılan Toronto’daki McEwen Rejeneratif Tıp Merkezi’nden Dr Gordon Keller, “Bu gelişme, temel ve klinik araştırmalarda kullanmak üzere değişik türde insan kalbi hücresini etkin ve doğru bir şekilde yapabileceğimiz anlamına geliyor” dedi.

Keller, gelecekte de bu hücrelerin, kalp krizi sonrası hasar gören kalplerin onarımında yeni stratejiler geliştirmek için çok etkin şekilde kullanılabileceğini söyledi.

İlgili Sağlık Konuları