Tüm Dünyada Diyabet Alarmı!

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada 220 milyon kişinin diyabet (şeker) hastası olduğu belirtildi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramis Çolak, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda çok ciddi uyarılarda bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Çolak, “Dünyada ve ülkemizde şeker hastası sayısı giderek artıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada şeker hastası sayısı 220 milyona ulaştı.

Bu sayının 2025 yılında 350 milyona çıkması bekleniyor. Çok hızlı bir artış söz konusu. Ülkemizde de durum aynı ve gidişat hiç iç açıcı değil” diye konuştu.

Prof. Dr. Çolak, bu yıl Sağlık Bakanlığı ve üniversiteler işbirliği ile 15 ilde 540 merkezde yapılan çalışmada Türkiye’de erişkin nüfusta diyabet hastalığı görülme oranının 1997’de yüzde 7.2 iken 2010 yılında yüzde 13.7’ye yükseldiğinin saptandığını söyledi.

Diyabet görülme yaşında da düşüş olduğunu kaydeden Prof.Dr. Çolak, “1997 yılında şeker hastalığı erişkinlerde en sık 45- 49 yaş arasında görülürken 2010 yılında 40- 44 yaşa kadar indi.

Çocuklarda da şeker hastalığının özellikle 10- 12 yaş arasında sık görüldüğü tespit edildi” dedi.

Dünyada tedavi giderleri açısından kanserden sonra en çok para harcanan hastalığın diyabet olduğuna da dikkat çeken Prof. Çolak, hastalığın artışının engellenmesi için devlet politikalarının oluşturulması gerektiğini belirtti.

 

İlgili Sağlık Konuları