Memorial Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Kemal Demir, kulak burun boğaz sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.
Bunlara dikkat edin!
Taşıtlarda seyir halindeyken cam açarak serinlemek sağlıksız ve tehlikelidir. İmkan varsa klima tercih edilmelidir.
Ev ve işyerlerinde ise pencereler yoluyla doğrudan havalandırma serinlemeniz için yeterli oluyorsa klima açmamak daha doğrudur. Hem sağlığınız, hem enerji tasarrufu, hem de küresel ısınmaya katkıda bulunmama prensibi açısından bunu dikkate alın.
Kulağınıza deniz ya da havuz suyu kaçarsa başınızı o tarafa eğip 3 saniye bekleyin. Kulağa kaçan su sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde kendiliğinden kuruyacaktır. Eğer birkaç saat geçmesine rağmen tıkanıklık açılmıyorsa mutlaka doktorunuza görünün.
Sabah kalkınca burnunuza su çekip sümkürerek burun temizliği yaparsanız gün boyu daha rahat nefes alırsınız. Hatta su yerine deniz suyu/okyanus suyu preparatları daha çabuk sonuç verir. Aynı burun temizliğini gece yatmadan yaparsanız uykunuzun kalitesi artar. Burun tıkanıklığı başlarsa ve 1 günden fazla sürerse doktora görünün.
Kulak temizliği sadece kulak kepçesinin ve kulak deliğinizin dışarıdan gözüken başlangıç kısmının temizliğinden ibarettir. Açık kahverengi dış kulak yolu salgısı bulunması gereken bir maddedir. Asla kulağınızın içini temizlemeye kalkmayın. Bu hareket çok tehlikeli ve uzun vadede zararlıdır. Ağrı, tıkanıklık, kaşıntı, kan ya da iltihap gelmesi durumunda doktora görünmelisiniz.
Bir hastalığınız ya da özel durumunuz nedeniyle doktorunuz aksini söylemedikçe; günde 2-2.5 litre su içilmelidir. Gün biterken toplam 8-10 bardak suyu içmiş olun. Peş peşe içmeyin, gün içine yayın.
Yiyecek ve içeceklerinizi çok sıcak ve soğuk tüketmeniz sandığınızdan çok daha tehlikelidir. Dondurma ve diğer soğuk gıdaları yavaş yavaş tüketin. Özellikle dondurma ağız boşluğunda erite erite tüketilmeli doğrudan yutulmamalıdır. Bir içecek ne kadar soğuksa o kadar yavaş tüketilmelidir.
Kıyafet seçerken ısı hava ve nem geçirgenliği yüksek kumaşlardan yapılmış hafif dokulu olanlara ağırlık verilmelidir.
Diş fırçalama alışkanlığınızı seyahat, yol, tatil, sahil, yayla, dağ, köy gibi bahanelerle aksatmayın. Diş macunsuz diş fırçalamak da çok şey kurtarır. Sık sık ağzınızı çalkalayın.
Uyuyacağınız odayı, uykudan önce ve sonra havalandırın. Uykudan sonra havalandırmaya ek olarak odanızın mümkün olduğunca güneş almasını sağlayın.
Ağız kokusu masum değildir. Sebebin bulunması ve çözülmesi gereken bir sorundur. Sakızla ya da şekerle geçiştirmeye çalışmayın. Mutlaka diş hekimine ve kulak burun boğaz uzmanına muayene olun.
Çiğnensin ya da ağızda emilsin şeker içeren her ürün sakıncalıdır. Şekersiz çiklet veya ksilitol içeren çikletler tükürük üretimini artırdığından, diğerlerinden daha masumdur.
Uçak yolculuklarında sakız çiğneyin
Yaz aylarının gelmesi ve tatillerin başlaması ile birlikte kulak burun boğaz sağlığında en sık sorulan sorulardan biri de uçak yolculuklarında nasıl davranılması gerektiğidir. Uçakla yolculuk ederken basınç değişikliğine bağlı kulak tıkanıklığı, ağrısı, dolgunluk ya da basınç hissi görülebilmektedir. Bunun yaşanmaması basit tedbirler çoğu zaman işe yarayacaktır.
Tüm uçuş boyunca şart olmasa da kalkış ve özellikle iniş sırasında mutlaka sakız çiğneyin. Küçük çene hareketlerinin faydası olabilir.
Doktorunuz önermediyse asla burnunuzu tıkayıp, yanak şişirerek kulak tıkanıklığınızı açmaya çalışmayın. İşe yarıyor gibi gözükebilir ama tehlikeli de olabilir.
Yolculuk boyunca küçük yudumlar şeklinde azar azar su için.
Mevcut bir kulak burun boğaz sorununuz varsa uçuştan önce tedavi olun.
Tüm tedbirlere rağmen yine de kulağınız tıkanabilir ve hafif ağrıyabilir. Birkaç saat içinde tıkanıklık geçmezse veya ağrırsa mutlaka doktorunuza görünün.