HPV Testi Nedir?

HPV virüsünün 200 çeşidi vardır. Bu çeşitler tip olarak değerlendirilir. Örnek olarak; tip1, tip2… tip58 gibi. Bu virüsler tipe göre farklı sorunlara sebep olmaktadır.

 HPV testi, kadın ve erkek için uygulanan HPV virüsü araştırmasıdır. HPV virüsünün mevcudiyetini araştırmak için ilgili dokuda virüsün DNA'sı araştırılır.
 

HPV DNA testi nasıl uygulanır?
 
 

Bu testin uygulanması için hastalıklı bölgeden ufak bir doku örneği alınır. Bu doku örneği; parça ya da sürüntü olabilir. Örnek olarak genital bölgede siğil varsa, siğilden milimetrik bir doku örneği alınır ve teste gönderilir. Test, hastalıklı olmayan dokudan örnek alınarak da yapılabilir. Alınan örnek dokuda hPV virüsüne ait DNA araştırılması uygulanır.
 
 

HPV DNA testi yaygın olarak rahim ağzı kanserinde uygulanmaktadır. Bu sorunda rahim ağzından smear alınır gibi sürüntü alınır. Alınan örnekler sıvı dolu kap içerisine koyulur ve ardından laboratuvara gönderilir.Hastaya uygulanan SMEAR testinde de HPV virüsüne ait DNA'lar bulunabilmektedir. Bu aşamada yeniden HPV testi yapmaya gerek yoktur. Hasta jinekolojik masada iken spekulum uygulanır ve örnek doku alınır. İşlem 1 dakika gibi kısa bir sürede uygulanmaktadır.
 
 

Erkekte HPV testi nasıl uygulanır?
 
 

Erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi penisten sürüntü örneği alınır. Alınan bu örnek HPV virüsü açısından araştırmaya tabii tutulur. Ancak testiste ya da farklı bir bölgede herhangi bir lezyon mevcut ise ilgili alanlardan da örnek doku alınabilir.
 
 

Rahim ağzı kanserinde ya da peniz lezyonlarında kanda HPV tahlili yapılmamaktadır. Hastalık şüphesi olan ilgili alandan HPV DNA testi uygulanır. Kanda yapılan testlerde virüs çıkmaz. Çünkü hücreler, cilt ya da mukozaya yerleşmiştir.
 
 

HPV DNA testi kimlere uygulanmaktadır?
 
 

HPV DNA testi günümüzde yaygın olarak rahim ağzı kanseri araştırmasında kullanılmaktadır. Rahim ağzı kanseri taraması için uygulanan bu test, hayati önem taşımaktadır. Rahim ağzı kanseri için yaygn olarak smear ve HPV DNA testi uygulanmaktadır. İki testin de beraber değerlendirmesine ise  co-test denilmektedir.  ASC-US gibi çeşitli smear neticelerinin değerlendirmesine HPV DNA testi ile karar verilir. Test neticesi baz alınarak kolposkopi ya da farklı yöntemlere başvurulabilir. Çeşitli smear neticelerinde refleks HPV testi çalışılarak tedavi programlanır.  CIN 1 takibinde sitoloji ile beraber uygulanmaktadır. CIN 2 ve CIN 3'ün tedavi sonları takibinde sitoloji ile beraber uygulanmaktadır.  HPV aşısı (rahim ağzı kanser aşısı) uygulanmadan önce HPV testi yapılmasına gerek olmamaktadır.
 
 

HPV tiplendirme ne anlama gelir?
 
 

HPV virüsünün 200 çeşidi vardır. Bu çeşitler tip olarak değerlendirilir. Örnek olarak; tip1, tip2… tip58 gibi. Bu virüsler tipe göre farklı sorunlara sebep olmaktadır. Örnek olarak bazı virüsler yüzde ve ciltte siğillere sebep olurken, bazıları genital bölge ile ilgili sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple HPV virüsünün mevcut olduğunu bilmek yeterli değildir. Virüsün hangi çeşitte olduğu da oldukça önemlidir.
 
 

Bu uygulama için analiz yapmak gerekmektedir. Bu işlemlere ise HPV tiplendirmesi ya da HPV genotipleme adı verilmektedir. HPV tiplendirmesi standart olarak uygulanmaz. Örnek olarak HPV negatif çıkmış ise HPV virüsü mevcut değildir ve tiplendirmeye ihtiyaç yoktur.
 
 

HPV DNA testi neticeleri ne zaman çıkar?
 
 

HPV DNA testi sonuçları hastaneye bağlı olarak çıkmaktadır. Genellikle 2 gün içerisinde hastaya iletilir.
 

 

 
 
 
 

İlgili Sağlık Konuları