Obezitenin, "midenin beyninin" gelişim bozukluğundan kaynaklanıyor olabileceği belirlendi. Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü'nden (Inserm) Fransız ve Alman bilimadamları Raphael Moriez ve Michel Neunlist'in fareler üzerinde yaptığı araştırma, çocukken yağlı yiyecekler ve şekerli içecekler tüketmenin sindirim sistemindeki sinir hücrelerinin gelişimine zarar verdiğini gösterdi.
"The Journal of Physiology" dergisinde yayımlanan araştırma, çok yağlı ve şekerli beslenme tarzının sindirim sisteminin çevresindeki 100 milyondan fazla sinir hücresinin bulunduğu karındaki "ikinci beyni" olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Bilimadamları, bu tür beslenme şekliyle fareleri obez hale getirdi. Bu beslenme tarzının, sinir hücrelerinin bir bölümünün doğal olarak kaybolmasını engelleyerek, farelerin "ikinci beyninin" doğal gelişim sürecini değiştirdiği görüldü.
Moriez, çok yağlı ve şekerli besinler tüketmenin sindirim borusunun yetişkinlik dönemine uygun beslenme tarzına alışmasını engellediğini, sindirim borusunun "yaşlanmayarak" hayatın maksimum besin alımına uygun dönemindeki şekliyle kaldığını açıkladı. "İkinci beynin" besinlerin geçişinin hızlandırılması emri verdiğini belirten bilimadamları, bu durumun tokluk hissinin azalmasına yol açabildiğini ve daha fazla besin alma istediğini artırabileceğini belirtti. Araştırma sonuçları, obezitenin anlaşılmasına ve sindirime bağlı hastalıkların önlenmesine ışık tutabileceği vurgulandı.