Kızılıcık Meyvesi Vitamin Deposu!

Portakaldan iki kat fazla C vitaminine sahip olma özelliğiyle tüketimi, aşılama çalışmalarıyla da üretimi artan kızılcık, fiyatıyla da üreticisini mutlu ediyor.

Doğu Akdeniz yöresinde hasadına başlanan kızılcığın, kendiliğinden yetişen ve ''yaban'' diye tabir edilenlerinin kilosu 50 kuruştan, aşılı olanları ise 1 TL'den alıcı buluyor.

C vitamini yönünden zenginliği ve sağlığa faydaları bilindikçe tüketimi artan, daha önce doğada kendiliğinden yetişirken aşılama teknikleriyle de üretimi yoğunlaşan kızılcık, Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde halkın önemli bir geçim kaynağı haline geldi.

İlçe merkezine bağlı Sebil beldesinde yoğunlaşan ekim alanları, yöredeki diğer çiftçilere de model teşkil ediyor.

Çamlıyayla İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sadece Çamlıyayla ilçesinde 150 dekarlık alanda kızılcık üretimi yapılıyor. Bu sezon 70 tonluk rekolte beklenen kızılcık, daha çok reçel ve pasta sektöründe alıcı buluyor.

Bu meyvenin portakaldan iki kat fazla C vitaminine sahip olma ve antioksidan özelliğinin bilinmesinin talepte, talep artışının da ekim alanlarının artmasında önemli etken olduğu belirtiliyor.

''Kan kırmızı'' tabir edilen rengiyle, halk arasında, yaşadığı üzüntüyü belli etmek istemeyenler için ''kan kusar kızılcık şerbeti içtim der'' şeklindeki söylemlerle bilinen kızılcık, fiyatlarıyla da bu sezon üreticisini mutlu ediyor.

Yörede, kızılcık yetiştiriciliği yapan Muhittin Özdemir de bu ürünün daha çok şurup ve reçel olarak değerlendirildiğini belirtti.

Beslenme uzmanları ise C vitamini yönünden zengin olan kızılcığın, kansere karşı antioksidan özelliği bulunduğunu, özellikle meyve rengi koyu kırmızı olanların kansere karşı adeta kalkan görevi üstlendiğini belirtiyorlar.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arı ise 100-150 gram kızılcığın ortalama C vitamini değerinin 100-120 miligram civarında olmasına rağmen, aynı gramajdaki bir portakalda 50-60 miligram civarında C vitamini bulunduğunu söyledi.

Kızılcığın antioksidan özelliğinin yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini ifade eden Arı, ''Ancak, bu meyvenin fazla tüketilmesi kabızlığa yol açabilir. Bu nedenle, ya dengeli tüketilmeli ya da fazla tüketiliyorsa ilaveden bağırsakları rahatlatma özelliği bulunan kayısı gibi başka meyvelerle de desteklenmeli'' dedi.

İlgili Sağlık Konuları