Yeterince sulu şeyler yememe, sinir bozukluğu, bağırsak tıkanıklığı, sindirim sistemi bozuklukları, hormon dengesizliği, basur, fıtık boğulması, kabızlığı doğuran nedenler arasında. Ayrıca günlerinin büyük bir kısmını oturarak geçirmek zorunda olanlarla, hamilelerde ve yaşlılarda görülür.
Öncelikle kabızlığa neden olan hastalığı tespit etmek gerekir. Kabız olmayı önlemek için sebze çorbaları ve yemekleri, mercimek, ıspanak, salata, balık ve çavdar ekmeği yemek çok faydalıdır. Ayrıca erik reçeli, bal, üzüm, kayısı veya elma yemek; bol su veya şerbet içmek de yararlıdır.
Kabızlığın başta gelen sebepleri kötü beslenme, stres, egzersiz yapmamak veya temiz hava almamaktır. Kabızlık sadece kendini genel olarak kötü hissetmeye yol açmaz, aynı zamanda vücut toksik olduğu için birçok başka hastalığın da sebebidir ve bunların arasında şiddetli baş ağrıları, vücutta benekler, yüksek tansiyon, mide ekşimesi, artirit ve romatizma bulunur.
Kabızlığa yönelik şifalı şerbet
Malzemeler:
100 gram meyan kökü, 1 litre su, bir tutam ebegümeci, bal
Yapılışı:
Meyanın köklerini kesin ve çelik bir tenceredeki suya koyun. Kaynatarak 15 dakika ateşte tutun. Ağzını kapatın ve bir gece bekletin. Kullanmadan önce süzün. Gerektiğinde bir bardak için, içmeden 10 dakika önce içine bir tutam ebegümeci çiçeği atın. Balla tatlandırın ve sabahları aç karnına için.
Kabızlığa yönelik pratik bitkisel formüller
Gece yatmadan Hint yağı ve portakal suyu karışımından bir yemek kaşığı tüketmeniz tavsiye edilir.
Her sabah bir yemek kaşığı zeytinyağı içmek, sistemin ihtiyacını giderir.
1 çay kaşığı balı 1 su bardağı sıcak su ilave edip tüketilmesi önerilir.
Yarım limonun suyunu sıkarak sıcak suya ilave edin ve içine tuz ve bir çay kaşığı bal ilave edin. Kayısı, erik, incir kurusu ve taze incir bağırsakların çalışmasını hızlandırır.
5 gram kiraz yaprağı, 1 bardak kaynar suya konulur. 10 dakika bekletilip günde 3 bardak içilir.
Şifalı bir tarif, Pırasa çorbası
Yapılışı
3 yemek kaşığı zeytinyağı ile incecik doğranmış soğan ve sarmısak kavrulmadan sotelenir.
Yarım ay şeklinde doğranmış pırasalar, soğan ve sarmısağın içine ilave edilir.
Az miktarda su eklendikten sonra kaynamaya başladığında içine bulgur ve baharatları konulur.
3-4 taşım kaynadıktan sonra yemeğin altı kapatılıp sıcak servis yapılır.
Mevsimi
Pırasa kış ayına ait bir sebze olduğu için çorbasının da sadece kış aylarında yenilmesi tavsiye edilir.
Faydaları
Pırasa, insan sağlığı için çok faydalı bir sebzedir.
İştahsızlığı gideren pırasa, kan yapıcı ve idrar söktürücü özelliğiyle bilinir.
Bağırsakları yumuşatarak kabızlığı önler, kilo aldırmadan besler.
Şifalı taşlar, renkler ve kokular
Zirkon
Asıl rengi kahverengi olup, kullanım için genelde ısıtılarak şeffaf ve renksiz hale getirilir.
Mücevher olarak kullanılan taşların en ünlüsü olan zirkon, tamamen renksiz olabildiği gibi, kahverengi, yeşil, kırmızı ve sarı da olur. Zirkon aynı zamanda zirkonyum elementinin de başlıca kaynağıdır.
Mücevher olarak kullanılacak zirkonların en değer görenleri renksiz olanları.
Zirkon, ince ve kalın bağırsak hareketlerine faydalıdır, uyumayı kolaylaştırır, zihni kuvvetlendirir ve duygusal dengeyi sağlar.
Kabızlık rahatsızlıklarına turuncu tonlardaki renkler ve sandal ağacı ıhlamur kokuları iyi gelir.