En Sağlıklı Tatlı Hangisi?

Sütlü tatlılar, iyi birer kalsiyum ve protein kaynağıdır; enerji verirken de hamurlu şerbetli tatlılar kadar şişmanlatmaz.

Tatlı, Osmanlı ve Türk mutfağında her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Ancak sütlü tatlılar günlük beslenmede daha çok yer almaktadır. Tatlıların en önemli özelliği, enerji veren gıdalar olmalarıdır. Tatlılar içeriklerine göre değişik besin değerlerine sahiptir. Örneğin aşure çeşitli baklagillerin kullanıldığı bir tatlı olması nedeniyle besleyicilik bakımından öne çıkar.

Sütlü tatlılar, pişirirken süt kullanılması nedeniyle oldukça besleyicidir ve hamurlu şuruplu tatlılara göre kalori değerleri daha düşüktür. Bu yönleriyle, özellikle çocukların günlük beslenmesinde yer almaları diğer tatlılara göre daha fazla önerilmektedir.

 

Sütlü tatlılar iyi birer kalsiyum kaynağıdır. Süt içmeyi sevmiyorsanız süt yerine yoğurt, peynir veya sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.

Özellikle çocuklar, süt ve süt ürünlerini tüketmiyor ise kakaolu süt, sütlaç, puding gibi sütlü tatlıları daha sık tüketmelidir. Şeker ve süt, bir arada yüksek sıcaklıkta uzun süre kaynatılırsa besleyici değeri olan proteinlerin azalmasına neden olur. Bu durum özellikle sütlü tatlı ve çocuk maması yapımında çok önemlidir.

Özellikle şeker ve süt ile hazırlanan yiyecekleri pişirirken önce unla sütü pişirmeli, şeker ise pişmeye yakın ilave edilmelidir.

Özellikle, kalp damar hastalıkları ve diyabet çağımızın en yaygın hastalıklarından olduğundan enerjisi yoğun hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Sütlü tatlılar daha az enerji içerdikleri gibi bu tip hastalıklarda daha rahat tüketilebilir.

İlgili Sağlık Konuları