Çocuğunuzu Enfeksiyonlardan Koruyabiliyor musunuz?

Solunum yolları enfeksiyonları, enfeksiyonun yerleştiği bölgeye göre üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları olarak ikiye ayrılır. Üst solunum yolu enfeksiyonu dediğimizde, kulak, burun, boğaz bölgesi; alt solunum yolu enfeksiyonları dediğimizde ise bronşitler ve zatürre (pnömokok) enfeksiyonları kastedilir.

Enfeksiyonlardan Korunmak İçin Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Beslenme bozuklukları bağışıklık sistemini zayıflatarak sık enfeksiyonlara yol açabilir. Özellikle bir yaşına kadar anne sütüyle beslenmiş bebekler, sütteki koruyucu hücreler ve antikorlar sayesinde daha az enfeksiyon geçirirler. Daha ileri yaşlarda tüm besin gruplarını dengeli oranlarda içeren, yaşa uygun beslenme programı bünyeyi güçlü tutar.

Sağlıklı beslenen kişinin sürekli vitamin alması gerekli değildir. Bilimsel açıdan vitaminlerin solunum yolları enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir özelliği olduğu gösterilmemiştir; ancak vücutta birtakım vitaminlerin eksik olduğu saptanırsa vitamin kullanılabilir.

Vitaminleri doğal gıdalardan almak daha yararlıdır. Örneğin turunçgillerin bolca tüketimi önerilir. Zayıflık gibi aşırı kilo da pek çok soruna yol açar. Aşırı şişman çocuklarda da enfeksiyonlara yatkınlık artmıştır. Bu çocuklarda üst solunum yollarında yağ birikimi sonucu daralma olabilir, sık enfeksiyon görülebilir.

Enfeksiyon riskini artıran diğer nedenler nelerdir? Çocuğun bulunduğu ortamın kalabalık olması, çocukların birbirlerine enfeksiyon bulaştırma ihtimalini artırır. Kreşe yeni başlayan çocuk, o yıl farklı mikroplarla tanışarak sık enfeksiyon geçirebilir.

Solunum yolu enfeksiyonuna neden olan mikroplar hasta kişilerin bulunduğu ortamda solunan havadan nefes yoluyla veya öpüşürken, el sıkışırken ortaya çıkan damlacık enfeksiyonu yoluyla alınır. Bu nedenle el yıkamasına dikkat edilmesi, solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada birincil koruma yöntemi olarak da kabul edilir. Kış aylarında kapalı mekanlarda bulunulması, enfeksiyonu olan bir kişinin diğerlerine de enfeksiyonu bulaştırmasına neden olabilir.

Ayrıca havalandırmasız veya sigara içilmiş kapalı ortamlarda bulunma, toplu taşıma araçlarının daha sık kullanılması enfeksiyonların yayılmasını kolaylaştırır. Alerjisi olan çocuklarda burun tıkanıklığı sıktır, sinüzite yatkınlık vardır. Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda hem alt hem üst solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür. Hangi aşıları yaptırarak enfeksiyonlardan korunabiliriz? Çocuğun tüm aşıları düzenli olarak yapılmalı ve kayıt tutulmalıdır.

Zatürre aşısı da son iki yıldır artık aşı şemamızda yer almakta ve tüm bebeklere uygulanmaktadır. Çocuğunuz iki yaşından büyükse doktorunuza sorarak aşılanma durumunu öğrenmeniz yararlı olacaktır. Risk gruplarının, her yıl sonbahar aylarında influenza (grip) aşısını yaptırması gerekir.

Bu yıl salgın yapan pandemik influenza (H1N1) virüsüne (domuz gribi virüsü) karşı üretilen aşının kullanılması, risk grubundaki kişiler (beş yaşından küçükler, hamileler, kronik hastalığı olan erişkinler) için hayati öneme sahiptir. Altı aydan küçük prematüre bebekler (doğum ağırlığı 1500 gramdan küçük ve solunum desteği almışlarsa) doktor kontrolünde, kış ayları boyunca RSV (çocuklarda ve yetişkinlerde solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan bir virüs) enfeksiyonundan koruyucu antikor içeren bir ilacı kullanmalıdır.

Grip (influenza) nasıl bir hastalıktır? Soğuk algınlığından farkı nedir? Grip virüsünün influenza A, B, C tipleri vardır. İnfluenza A hem hayvanlarda hem de insanlarda enfeksiyona yola açabilir. Bu virüs her yıl antijenleri yeniler. Örneğin; kuş gribi (H5N1) enfekte kümes hayvanlarını tüketen insanlara bulaşan, ağır hastalığa ve ölüme yol açabilen bir influenza A virüsüdür. H5N1, insandan insana temasla bulaşmaz.

Domuz gribi (H1N1) ise insandan insana bulaşıcılığı yüksek bir influenza virüsüdür. Hastalığın seyri sağlıklı erişkinler için hafiftir. Ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrıları, boğaz ağrısı, öksürük ve ishale yol açabilir. Ateş genellikle üç günden kısa sürer.

Olguların bir kısmında orta kulak iltihabı ve zatürre gelişebilir. Vücut direnci düştüğünden, olaya bakküçük çocuklar bronşiyolit (bronşçukların enfekiyonla daralması) açısından riskli oldukları için bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Herkese Sağlık Dergisi

İlgili Sağlık Konuları