Okulun Gıda Teknik Öğretmeni Murat Şanda, Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda obeziteyle mücadele edilmesi için yönetmelikler gönderildiğini hatırlattı. Bu yönetmeliklerde, okul kantinlerde kızartma ve gazlı içeceklerin satılamayacağına dair ifadelerin yer aldığını belirten Şanda, buna rağmen kantinleri işletenlerin kar amaçlı firmalar olması nedeniyle uygulamada sorunlar yaşandığını söyledi.
Okul kantinlerini kiralayanların para kazanarak, evlerine ekmek götürme getirme derdinde olduklarını ifade eden Şanda, ''Biz öğretmen olarak öğrencilerin sağlığını düşünüyoruz. Önce öğrencileri obeziteye teşvik eden ürünleri belirledik. Cips, kola, hamburger, şekerlemeler gibi abur cubur tabir edilen ürünleri ortadan kaldırdık'' dedi.
Uygulamanın bir anda hayata geçirilmesinin öğrenciler üzerinden etki oluşturmaması için söz konusu ürünlerin yasaklanmasını kademeli olarak uyguladıklarını dile getiren Şanda, şöyle konuştu: ''2009-2010 öğretim yılında ilk önce cips ve şekerlemeyle başladık.
Bu ürünlerin kantine girişini yasakladık. İlk aşamada öğrenciler 'neden böyle oldu dediler' ama şu anda bir sıkıntı yok. Bu sene ikinci adımı attık ve kantinlerde en çok tüketilen ürünlerden hamburger ve kolayı listeye aldık. Öğrenciler hamburger sorduğu zaman 'yok' dedik. Kolayı da bu tamamen kaldırmış olduk. Şimdi öğrencilerimizin zihninde bu ürünlerin kantinde bulunmayacağı olgusu yerleşti.
Öğrenciler tarafından ''Her şeyi kaldırdınız, peki biz ne yiyeceğiz'' sorularına karşılık, sağlıklı ürünlerle çözüm bulduklarını belirten Şanda, sözlerine şöyle devam etti: ''Her sabah patatesli börek, peynirli börek, soğuk sandviç yapıyoruz. Yeri geliyor tavuklu sandviç yapıyor ve haşlanmış tavuktan soğuk sandviçler sunuyoruz. Öğle araları bunlara ilave alarak sigara böreği yapıyoruz ama yağda değil. Yani asla yağda kızartmıyoruz. Yaptığımız bütün ürünleri ızgara yapıyoruz.
Tabi biz bunları yaparken büyük maddi kazançlar elde etmiyoruz. Öğrencilerin obez olmadan beslenmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Biz onların sağlıklarını onlardan daha çok düşünüyoruz. Bir gün çorba, bir gün nohutlu makarna çıkartık. Ertesi gün nohutlu pilav hazırladık. Her gün farklı bir ürün konseptiyle öğle aralarında öğrencilere hizmet vermeye çalışıyoruz. Amacımız öğrencilerimizin beslenme alışkanlıklarını değiştirmek üzerine.