Grip diye tanımlanan ınfluenza virüsün sebep olduğu salgın hastalık türüne her yıl ekim ve kasım aylarında sıkça rastlanılmaktadır. Grip, çocuklarda bazı hastalıklara zemin hazırlaması yönünden tehlikelidir. Hastalarda grip sonrası orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşit ve nadiren de ensefalit gibi enfeksiyonlar gelişebilmektedir.
Özellikle 2 yaş altı çocuklarda immun sistem zayıf olduğu için gribi, grip olarak atlatan çocuk sayısı oldukça azdır. Genellikle grip sonrasında oluşan sekonder enfeksiyonlarına bağlı antibiyotik kullanımı gerekmektedir.
Gribal hastalıklar; ateş, huzursuzluk, burun akıntısı ve tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve kızarıklığı ve kuru öksürükle başlar, gözlerde yaşarma, kas ağrıları görülür, ilerleyen vakalarda şiddetli baş ağrısı ortaya çıkar. Çocuğu oldukça mutsuz eden bir durumdur ve genelde çocuk huzursuz olur.
Çocuklarda özellikle kronik hastalığı olan, astımı olan, kreşe ve okula giden çocuklara grip aşısı yapılması önerilmektedir. Grip şeması gelişen alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için aşı önerilmektedir. Özellikle astım bronşiti, sık tıkanıklığı, kulak iltihabı olan hastalara, kronik böbrek ve karaciğer rahatsızlığı, şeker hastalığı olan çocuklara mutlaka bakılmalıdır.
Grip sonrası gelişebilen hastalıkları önler; ancak bu çocuk kış boyu hiç hasta olmayacak demek değildir. Grip aşısı; gribi önlemekten ziyade, grip sonucu hastanede yatma ve ölüm oranlarını azaltmaktadır.
Bakteriyel enfeksiyonlarından korunmak için 6 aydan sonraki tüm çocuklarda grip aşısı yapılabilir. Her yaşta grip aşısı yapılabilir. Özellikle 6 yaş altı ve 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlarda tavsiye edilir.