Rotavirüs Nedir?
Ateş ve kusma iki-üç gün içerisinde geçerken; ishal, bir hafta-on gün kadar sürebilir.
Üstelik beş yaşına kadar tüm çocuklar, çok bulaşıcı olan Rotavirüs ile mutlaka karşılaşırlar. Virüse bağlı ishaller, ülkemizde özellikle kış aylarında görülür. İshalin bu virüsten kaynaklandığıyla ilgili kesin tanı, gaitada virüsün tespit edilmesiyle konur.
Rotavirüs nasıl bulaşır?
Çok dirençli olan Rotavirüs, nesnelerin üzerinde günlerce yaşayabilir. Özellikle de çocukların ellerinden düşürmedikleri oyuncakların üzerinde... Mikrop bulaşmış su ve/veya iyi yıkanmamış gıdalarla ve tabii ki mikrobu taşıyan eller yoluyla vücuda alınır.
Dolayısıyla virüs, kalabalık kreş ortamlarında ve evlerde hızlı bir şekilde ve kolayca yayılır. Özellikle de çocukların tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerini yıkamayı unutmaları durumunda yayılması daha da kolaylaşır.
Genel hijyen koşulları ne kadar iyi olursa olsun Rotavirüs’e karşı kesin koruma sağlanamaz. Hastalık nelere yol açabilir? Şiddetli ishal, kusma ve ateş önemli ölçüde sıvı kaybına yol açar. Sıvı ve mineral kaybı, yerine konamazsa kimi zaman ölüme neden olur.
Rotavirüs’e bağlı ishal geçiren çocuklar, ağızdan yeterli sıvı alımı sağlanamazsa damar yolundan tedavi almak üzere hastaneye yatmak zorunda kalabilirler. Anne sütü alan bebeklerin emzirilmeye devam edilmesi büyük önem taşır.
Bebeğinizi hastalığa karşı nasıl koruyabilirsiniz?
Bebeğinizi, Rotavirüs’e bağlı ishalden korumanın en iyi yolu aşılamadır. 2007 yılından bu yana uygulanan Rotavirüs aşıları, tüm aşılarda olduğu gibi vücutta antikorlar oluşturarak bebeğinizin virüsle karşılaşması durumunda hastalığa karşı dirençli olmasını sağlar. Rotavirüs aşısı, bebeklik dönemindeki diğer aşılarla birlikte uygulanabilir. Rotavirüs aşısı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hayat kurtarıcı, ucuz ve virüse son veren en iyi çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü de bu virüse karşı en iyi ve etkili çözümün aşı olduğunu belirtiyor.
Herkese Sağlık Dergisi