Kıbrıs Ortadoğu ve Balkanlar Tüp Bebek Merkezi Direktörü Dr. Halil İbrahim Tekin anlattı;
Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) adı verilen bir yöntemle embriyo aşamasında, anne karnına transfer yapılmadan cinsiyeti belirlemek mümkün. PGT şöyle yapılıyor: Tüp bebek yöntemiyle elde edilen embriyolar laboratuvar ortamında tek tek inceleniyor ve istenen cinsiyetteki embriyo seçilerek ana rahmine konuyor.
Hastalarımızın yüzde 5-7’sini oluşturuyor. Ama biz herkese bu yöntemi uygulamıyoruz. Ailesinde birden fazla aynı cinsiyette çocuk varsa, cinsiyet seçiminin onların hakkı olduğunu düşünüyoruz. Cinsiyet seçimi yaptıracak ailelerin daha önce en az 2 çocuğu olması şartı arıyoruz. 2 çocuğu da aynı cinsiyetteyse, 3’üncü çocuğun farklı cinsten olması için seçim yapabiliyoruz.
Cinsiyet seçimi, doğum kontrol yöntemi olarak kullanılabilir. Bir cinse ait çok sayıda çocuğu olan çiftler için; PGT ile seks kromozomları seçimi yapılması mümkün olabilir.
Cinsiyet seçimi, artan dünya nüfusuna bir denge getirebilir. Aileler genellikle karşı cinsten iki çocuğa sahip olduktan sonra, artık yapmamayı tercih edeceklerdir.
Bazı genetik hastalıklar yalnızca kız ya da erkek çocuklarda ortaya çıkabiliyor. Bu durumda doktor raporuyla gerekli olduğu kanıtlanırsa, Türkiye’de de laboratuvarlarda rahatlıkla cinsiyet seçimi yapılabiliyor. Kıbrıs’ta ise bu konudaki yasaklar daha az sınır getiriyor. Bu yüzden uygulama daha rahat şekilde gerçekleştirilebiliyor.