Baş Bölgesine Alınan Radyasyona Dikkat

Uzmanlar radyasyonun tiroit hastalığına sebep olabileceği konusunda uyarıyor.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Utkan, tiroit hastalığındaki nodüllerin kanserleşmesinde o bölgeye başka hastalıkları tedavi etmek için verilen radyasyonun etkili olduğunu çok iyi bildiklerini söyledi.


Utkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tiroit hastalıkları kısmen dahili hastalıkların ilgi alanında olsa da hastalığın büyük kısmının cerrahi müdahaleyle düzeldiğini belirterek, genel cerrahların tiroit nodülleriyle ilgili çalışma yaptığını anlattı.

Tiroit hastalığında büyüyen nodüllerin bir kısmında kanser ortaya çıktığını ifade eden Utkan, hastanın cinsiyeti, tiroit dokusunun yanında çevresel radyasyonun da kanserde etkili olduğunu kaydetti.

Utkan, 50 yaş üzeri kadınlarla 40 yaş üzeri erkeklerde yeni çıkan sert nodüllerin incelenmesi gerektiğine işaret ederek, şunları dile getirdi: 

"Başka hastalıklar nedeniyle baş ve boyun bölgesine alınan radyasyon, tiroit dokusunda nodül gelişmesi veya olanların karakterinin değişerek kanserleşmesine yol açabilir. Günümüzde eskiye göre kanserleşme eğilimi olan veya kanserleşmiş nodüllerin tamamını tespit edip, gerekli hastaların ameliyatını yapıyoruz. Tiroit tümörlerinin biyolojisi diğer organ tümörleri gibi değildir. En önemli farkı, iyi bir cerrahi uygulamayla tiroit bezi ve nodülünün vücuttan uzaklaştırılması şifa sağlayan bir durum yaratabilir. Radyoterapi veya kemoterapiye ihtiyaç duyulmaz, çok gerekirse radyoaktif iyot tedavisiyle tamamen kontrol altına alınabilir." 

"Tiroit kanserlerinin 4. sırada yer alması dikkat çekici"

Tiroit hastalıklarının dünyada giderek arttığına dikkati çeken Utkan, bunun Türkiye için de geçerli olduğunu aktardı.

Utkan, 2004-2006 yıllarında Sağlık Bakanlığınca yapılan araştırmada, tiroit kanserlerinin en yaygın 4. kanser türü olduğunun tespit edildiğini anımsatarak, en sık rastlanan tiroit kanserlerinin hastanın ölümüne neden olmadığını dile getirdi.

Utkan, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Türkiye'de de akciğer, kolon, meme, prostat kanserleri arasında tiroit kanserlerinin 4. sırada yer alması dikkat çekicidir. Sigara, tiroit tümörlerini de etkilemekte, onlardaki hücre karakterlerinin tümör yönünde değişmesini sağlıyor. Tiroit hastalığı nodüllerinin kanserleşmesinde daha çok o bölgeye başka hastalıkları tedavi etmek için verilen ve bu sırada saçılarak boyuna gelen radyasyonun etkili olduğunu çok iyi biliyoruz. Çevresel radyasyonun yanında ev aletlerinden çıkan radyasyonun da tiroit kanserlerinin ortaya çıkmasında etkili oluyor. Bu tür maruziyetler ortalama 20-25 yıl sonra tiroit kanserine yol açıyor. Bir yılda 4'den fazla akciğer filmi çekilmesi ya da 2 kez panoramik diş filmi çekilmesi arzu edilen bir durum değil." - Kocaeli

İlgili Sağlık Konuları