Karın Ağrım, Kilo Kaybım, Gözümde Şişlik Şikayetlerim Devam Ediyor. Ne Yapmalıyım?

Merhaba, ben 32 yaşındayım. 1 sene önce ani kilo kaybı, karın ağrısı, sinir, saç dökülmesi, ishal gibi şikayetlerden dolayı dahiliyeye gittim ve yapılan tahliller sonucunda; TSH: 6,14, T3: 4,42, T4: 1,44, Anti T: 0,1, Anti M: 0,3, Kolesterol: 226 çıktı. O zamandan beri yarım Tefor kullanıyorum, 3 ayda bir kontrole gidiyorum, ilaç dozumda hala bir değişiklik yapılmadı. Dahiliye haricinde, endokrine gitmeme rağmen bir sonuç alamadım. Kolesterolüm sürekli yüksek çıkıyor en son tahlillerimde ise; Kolesterol: 249, Triglesid: 201, HDL Kolesterol: 63, Demir Bağlama: 366,2, Total Demir Bağlama: 442,8 çıktı. İlaç dozum yine aynı kaldı. 1 senedir şikayetlerim değişmedi. Bunun dışında, 8 ay önce endoskopi yapıldı ve midemde gastrit çıktı. Bu yüzden de çok şiddetli mide ağrılarım, mideye bastırınca acıma, yorgunluk, halsizlik, bulantı ve kusma şikayetlerim oluyor. 8 aydır, mide için verilen 3 farklı ilaç kullanıyorum ancak şikayetlerim yine devam ediyor. Karın ağrılarım, kilo kaybım, gözümde oluşan şişlikler var. Ne yapmam gerektiği konusunda, tam anlamıyla hangi bölüme başvurmam gerekiyor?

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Şikayetleriniz hipotroidiye bağlanmış, ancak kullanılan ilaç ile şikayetlerinizde düzelme olmamış. TSH'nin yüksek olması, troid bezinizin yavaş çalıştığını gösterir. Eğer ilaç dozunun artırılması ile şikayetlerinizde düzelme olmuyorsa, başka bir etyoloji (sebep) araştırılmalı. Tetkiklerinizde Kan Sayımı, CRP, Sedimantasyon, Ferritin, Kan veya Saçlı Deri Çinko Seviyesi, B12, Glikoz, Üre, Kreatinin, ALT, AST, Tam İdrar Tetkiki ve Endoskopide Oniki Parmak Bağırsağı da dahil bakılmış olmalı (gastrit, ülser, malinite, çölyak açısından). Ayrıca troid bezlerinde kitle varlığı açısından, troid USG yapılması uygun olur.

Şikayetleriniz hipotroidiye bağlı olabilir ancak TSH yükselmiş olmasına rağmen troid hormonları etkilenmemiş (T4,T3). Bu nedenle muhtemel olabilecek diğer nedenler ekarte edilmeli (Çölyak, malinite, çinko eksikliği, diabet, anemi vb nedenler). Endokrin ve Gastroenteroloji bölümleri tarafından takip ve tedaviniz planlanmalı.

Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri