Bu sendrom en çok, ikinci ila dördüncü aylar arasında görülmekte. Sonrasında ise risk azalıyor. Sendromun teşhisi; ancak idrar, kan gibi çeşitli teşhislerle ve ilk 24 saat için yapılan otopsi sonucuyla konabilmekte. Ani bebek ölümü sendromunun nedenleri kesin olarak bilinmiyor.
Bu bebeklerin beyin sapında bulunan solunum ve dolaşımı kontrol eden merkezlerdeki gelişiminin geri olduğu düşünülüyor. Uyku sırasında bebeğin başı yumuşak bir örtüyle örtülür ve bebekteki oksijen düzeyi düşerse normalde bebeğin uyanması, başını çevirip düzenli nefes alması ve sonuç olarak kan-oksijen düzeyinin yükselmesi beklenir; ancak bazı bebeklerde bu gerçekleşmediğinden bebek hayatını kaybedebilir.
Peki Ne Gibi Önlemler Alabiliriz?
Bebeği sırt üstü yatırın Ülkemizde bebekleri sırt üstü yatırmak daha yaygın bir gelenektir. ABD’de ise bebekler sıklıkla yüzüstü yatırılmaktaydı. ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, bebeklerin yüzüstü yerine sırtüstü yatırılmasıyla bu sendromun yüzde 40 azaldığı gözlenmiştir. Bu da ani bebek ölümü riskinin sırtüstü yatırılan bebeklerde dokuz kat daha az yaşandığı anlamına geliyor.
Sırtüstü yatış pozisyonunda anneler bebeğin kusmuğunun akciğerine kaçması korkusunu yaşayabilir. Ancak 1994’te ABD’de yürütülen bir kampanya sonucu yatış pozisyonundaki bu değişiklik, problemin yaşanmasında bir artışa neden olmamıştır. Bebeği yanındayken ve uyanıkken yüzüstü yatırabilirsiniz. Bebeğin yatağının, ilk dönemlerde yatak odanızda bulunması bir avantajdır.
Özellikle ilk altı ay boyunca geceleri, bebeği kontrol edebilecek kadar yakınında olmanızda yarar var. Yumuşak yatak, yastık kullanmayın En sık yapılan yanlışlardan biri de bebeklerinize alacağınız yatak takımlarıdır.
Bebeğin yatağını hazırlarken mutlaka sert bir zemini olmasına dikkat edin. Yumuşak yatak kullanmamalısınız. Yastık kullanmaktan kaçının. Ancak yastığa ihtiyaç duyuyorsanız bunu yatağın altına koyup baş kısmının yükseltilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi örtecek örtüyü doğru seçmelisiniz. Battaniyenin iki ucunu yatağın altına kıvırarak gece bebeğin yüzünü örtmesini engelleyebilirsiniz.
Sigara içmeyin Araştırmalar, hamilelik ve doğum sonrasında sigara içen kadınların bebeklerinde ani bebek ölümü sendromunun daha çok görüldüğünü gösteriyor. Evin içinde sigara içilmesi, bebeklerin sağlığını direkt olarak etkilediğinden, beşik ölümü riski de iki katına çıkmakta. Evde sigara içmemeye, gelen konukların da sigara içmemesine dikkat edin. Bebeğinizin oda ısısını yükseltmeyin.
Anne ve babaların ilk günlerde, bebeği üşütme endişesiyle odayı gereğinden fazla ısıttıkları bilinir. Oysa bebeğinizin oda ısısını 20-24 oC’de tutmaya çalışmalısınız. Fazla ısının bebeğinize zarar verdiğini unutmayın. Bebeğinizin yatağını kalorifer peteğinin yanına ya da doğrudan güneş ışığı alabilecek bir yere koymayın. Ani bebek ölümü sendromuBnun kışın daha sık yaşandığı biliniyor.
Özellikle çok giydirilen ve battaniyeyle örtülen bebeklerde bu sendromun ortaya çıkma oranı daha yüksek. Bebeğiniz prematüre ise apne monitörü kullanabilirsiniz Prematüre ya da düşük ağırlıklı doğan bebeklerde ani bebek ölümü sendromu riskinin daha yüksek olduğu biliniyor.
Özellikle solunum duraklamaları (apne) ve kalp yavaşlamaları (bradikardi) görülebilen düşük ağırlıklı erken doğan bebeklere hastaneden eve dönerken apne monitörleri verilmesi düşünülebilir. Bu monitörler, bebeğinizin solunumu durursa alarm yoluyla sizi uyaracaktır. Ancak monitör kullanımının ani bebek ölümü riskini azaltmadığı da bilinmektedir.
Herkese Sağlık Dergisi