Anne Karnındaki Bebeğin Öldüğünü Anlamak Mümkün

Bebeğin anne karnında öldüğü nasıl tespit edilir? Ölümlerin büyük bir kısmının sebebleri nelerdir? İşte cevabı...

 20. gebelik haftasının ardından ya da 500 gramın üzerinde olan gebeliğin canlılığını yitirmesi, bebek ölümü olarak tanımlanır. Bebek ölümleri gebeliğin son haftasında dahi olabilir. Bu noktada bebeğin hareket etmemesinden kadın, bebeğin canlılığını yitirdiğini anlayabilir. Henüz ilk gebeliğini yaşayanlarda ise bebeğin hareketleri ancak gebeliğin ilk yarısının sonlarında olmaktadır. Yani bir anne adayının gebeliğin ilk hareketlerini hissetmesi 19. ya da 20. haftayı bulabilir. 

HAMİLELİĞİNİZİ TEHLİKEYE ATMAYIN

İkinci ya da daha sonraki gebeliklerini yaşayanlar ise bebeğin hareketlerini daha erken hissedebilir. Şayet anne adayı bebeğin hareketinin azaldığını ya da durduğunu tespit ederse mutlaka şüphelenmeli ve önlemlerini almalıdır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken, sakin davranmaktır. Bebeğin özellikle henüz hareket etmeye başladığı zamanlarda, anne adayı ilk gebeliği ise bebeğinin az hareket ettiği endişesini duyabilir. Ancak esasında bebek hareket etmektedir.

Yalnızca anne adayının hissedebileceği güçte hareket etmediği için anne adayı bu hareketleri hissetmez. Gebeliğin 24. ya da 25. haftasından sonra ise bebeğin düzenli olarak hareket etmediğini düşünen bir anne adayı, yemek yemeli ve sessiz bir odaya geçip dinlenmelidir. Bu durumda, bebeğin hareketlerini kaydetmelidir. Bir saat içinde bebeğin 10 defa hareket etmesi normaldir. Anne karnındaki bebek ölümleri nadiren karşılaşılan durumlardır. Kanama, ağrı, kramp gibi şikayetler varsa zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Bu gibi durumlar gebeliğin düşükle sonuçlandığına ya da bebeğin hayatını kaybettiğine işaret edebilir.

ANNENİN YAŞI ÖLÜMÜ ETKİLİYOR MU

Annenin yaşı ileri ise bebeğin anne karnında ölme riski daha fazladır. Şayet anne adayı: 20-34 yaş arasında ise: ölüm riski 1000 gebelikte 8’dir. Eğer anne adayı 15 ve altında gebe kaldı ise: ölüm riski, 1000 gebelikte 20’dir. 40 yaş ve üstünde gebe kalmış ise: ölüm riski 1000’de 22 olmaktadır.

Bebeğin anne karnında öldüğü nasıl tespit edilir
Anne bebeğinin hareket etmediğini fark eder. Bu sebeple de bir uzmana danışır. Doktor yaptığı ultrason muayenesinde bebeğin kalp atışlarını göremez. Ancak gebeliğin 2. üç aylarında bebeğin öldüğünü tespit etmek bu kadar kolay olmamaktadır.

Gebeliğin anne karnında öldüğü nasıl anlaşılır
İki uzman, ultrason muayene yapar. Bu muayeneler 3 dakika arayla yapılır. Renkli doppler ile bebeğin kalp atışlarının görülüp görülmediği tespit edilir.

Anne karnında bebek ölümlerinin büyük bir kısmının sebebi bilinmemektedir. Ancak genellikle:

- Kromozomal hastalıklardan bazıları

- Kalıtsal genetik bozukluklar

- Tedavi edilmemiş, sifiliz, lupus antikoagülanı sorunlar

- Kadında hipertansiyon olması

- Gebelikte preeklampsi, eklampsi

- Göbek kordonu ve plasenta ile ilgili sorunlar

- Annedeki tıbbi sorunlar

- Konjenital (doğuştan) ve kromozomal malformasyonlar

- Şiddetli etkilenmiş kan uyuşmazlığı 

- Enfeksiyonlar buna yol açabilir.

Fetal ölüm tespit edildiğinde yapılması gereken testler
- Kan grubu ve antikorlar,

- Rutin biyokimya, 

- Sifiliz,

- Rubella,

- Enfeksiyon testleri, 

- ANA, 

- RF,

- Lupus antikoagülanı, 

- Antfosfolipit antikorlar,

- Antikardiolipin antikorlar, 

- Trombofili panelini içeren testler,

- Faktör 5 Leiden mutasyonu.

İlgili Sağlık Konuları