Özel bir hastaneden yapılan yazılı açıklamada, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, erken ergenliğin, son yıllarda tüm dünyada büyük oranda artış gösterdiğini aktardı.
Kurtoğlu, kızlarda 8 yaşından önce cinsiyet belirtilerinin ortaya çıkmasının "erken ergenlik" olarak tanımlandığını ve "fast food" tipi beslenmenin ve yetersiz uyku gibi etkenlerin obeziteye yol açabilecek sebepler arasında yer aldığını vurguladı.
Ailelerin çocuklarını yakından takip etmesini, 8 yaşından önce göğüslerde büyüme ve tüylenme belirtileri varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gerektiğini belirten Kurtoğlu, şunları kaydetti.
"Çocuklarda erken ergenliğe yol açan nedenler, gebelik döneminde başlar. Bu yüzden anne adaylarının bu süreci nasıl geçirdikleri, çocuklarının geleceği açısından oldukça önemlidir. Gebelik sürecinde sigara kullanan ve 14 kilodan fazla alan anne adaylarının çocuklarının ileride obezite ve erken ergenlik sorunu yaşadıkları bilinmektedir. Erken ergenlik kız çocuklarında erkeklere oranla daha belirgin şekilde ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda sağlıklı beslenme, doğumdan itibaren önem kazanmaktadır. Bebek doğduktan ilk 6 aya kadar anne sütü ile beslenmedir. Ancak anne sütünün yokluğunda mamaya başvurulmalıdır. 6 ay sonrası da ek gıda destekli beslenme programına geçilmelidir. Bu süreçte çocuklar, yoğurt, meyve püreleri, çorbalar ve 7 aydan sonra köfte şeklinde verilecek kırmızı etle beslenmelidir. Bebeklere inek sütünün erken aylarda verilmesi, şeker hastalığı riski oluşturduğundan beslenme planı içinde yer almamalıdır."
Kurtoğlu, çocuklara aile sofrasında yemek yeme alışkanlığı kazandırılmasının önemli olduğunu ve çocuğun aşırı kilo almasının erken ergenliğe zemin hazırladığını bildirdi.
Çocukların iki yaşına kadar televizyon izlemesine ve iki saatten fazla bilgisayar ya da benzeri oyunlar oynamasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Kurtoğlu, çocukların hareket edebilecekleri oyunlara ve günlük egzersizlere teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.