Küçük veya büyük her türlü cerrahi girişimde operasyonu yöneten cerrah ve diğer ekip elemanları tarafından hastanın vücudunda gazlı bez, pens, makas gibi yabancı cisimlerin unutulmasıdır.
Ameliyat sırasında yabancı cisim unutulması, ekibin dikkat ve özeni ile tamamen önlenebilecek komplikasyonlardan biridir. Aslında hatalı bir tıbbi uygulamadır, tedavi hataları içinde değerlendirilmektedir.
Sıklıkla spanç, gaz pet, gaz havlu, arteryel forseps, kırılmış enstrüman parçaları, lastik tüp, dren parçaları gibi yabancı cisimler unutulur. Laparatomilerde karın içinde bırakılan yabancı cisimler arasında cerrahi spanç ve gaz. petler ilk sırayı almaktadır.
Çeşitli abdominal cerrahi gaz petler ameliyat sonrası erken veya geç dönemlerde hayatı tehdit edici tablolar oluşturabilmektedir. Tamamen bulgu vermeyen hastalar ilk ameliyattan aylar ve yıllar sonra karın içi boşluğunda (intraabdominal) abse, kronik fistül formasyonu, karın içi boşluğunda kitle, bağırsak tıkanıklığı (intestinal obstrüksiyon) gibi çeşitli komplikasyonlar gelişmekte ve ikincil cerrahi girişimleri zorunlu kılmaktadır. Bu komplikasyonlar ölümle bile sonuçlanabilmektedir.
Genellikle ameliyattan yıllar sonra ağrı ve kitle şikayeti ile ortaya çıkmaktadır. Uluslararası literatürde 9 ay ile 28 yıl arasında bulgu vermiş hastalar bulunmaktadır. Ağrı ya da kitle şikayetleri olduğunda doktora başvurulmalıdır. Yabancı cisimlerin varlığı ve yerleşim yeri MR başta olmak üzere radyolojik incelemelerle anlaşılmaktadır.
Hem Türkiye’de hem de yurtdışında unutulan çeşitli yabancı cisimler hakkındaki yayınlara seyrek olarak rastlanılmaktadır. Kesin veriler bilinmemektedir. Ön planda batın içinde gazlı bez olmak üzere olgu bildirimleri şeklinde az sayıda vaka bulunmaktadır.
Yabancı cisimlerin unutulmasına karşın en sık alınan tedbir sayım yapmaktır. Ameliyat öncesinde ve sonrasında tüm malzemelerin sayılıp ameliyatın öyle bitirilmesi, eksik malzeme ile karşılaşılırsa henüz ameliyat tamamlanmamışken MR çekilmesi bu sorunu engellemede etk