7 Maddede Tüp Bebek Sonrası Hamilelik

Tüp bebek tedavisinden sonra anne adaylarının duygusal olarak değişimi oldukça doğaldır. Şayet gebelik de gerçekleşmiş ise, hormonal olarak değişimler baskın olacaktır.

 Tüp bebek sonrası gebelik belirtileri nelerdir?
 

Tüp bebek tedavisinin tamamlanmasının ardından meydana gelen belirtiler, tedavinin başarısını da göstermektedir. Tüp bebek tedavisi tamamlandıktan 12 gün sonra anne adayına kan testi yapılır. Bu kan testi anne adet olsa dahi yapılmaktadır. Kimi zaman yaşanan kanama adet kanaması ile karıştırılabilir. Bu sebeple de kan testi her ihtimale karşı yapılır. Embriyo transferinden sonra yapılan kan testi gebeliğin oluşup oluşmadığını belirtecektir. Kimi zaman kan testi pozitif çıksa dahi, sonuçlardaki değerler birkaç gün sonra düşebilir. Bu gibi durumlarda biyokimyasal gebelik söz konusudur. Gebelik belirtilerinin değerlendirmeleri yapıldığı zaman ilk olarak memelerde hassasiyet meydana gelir. Bu aşamadan sonra ise memelerde belirgin bir büyüme söz konusu olur. Klasik hamilelik belirtileri tüp bebek hamileliği için de geçerlidir.
 
Tüp bebek tedavisinden sonra ortaya çıkan bulantı ve kusma
 
Tüp bebek tedavisinden sonra bulantı ve kusma yaygın olarak yaşanabilen bir sorundur. Özellikle bu belirtiler sabah vakitlerinde yaşanır. Hamilelik gerçekleşmiş ise ilerleyen gebelik dönemlerinde bulantı ve kusma artabilir. Anccak gebeliğin ilk 3 ayı bu bulantı ve kusmaların en yoğun yaşandığı dönemlerdir.
 
Bunun dışında gebelik gerçekleşmiş ise yüzde sivilceler ve akneler de görülebilir. İdrara çıkma ihtiyacı artabilir.
 
Tüp bebek tedavisinden sonra ortaya çıkan gebelik belirtileri nelerdir?
 
 

Tüp bebek tedavisinden sonra anne adaylarının duygusal olarak değişimi oldukça doğaldır. Şayet gebelik de gerçekleşmiş ise, hormonal olarak değişimler baskın olacaktır. Yerli yersiz ağlamalar ya da sinirli olma hali de belirtiler arasında sayılabilir. Kimi zaman ise anne adaylarında kabızlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Gebelik sürecinde progesteron hormonunun seviyelerinde artış olmaktadır. Bu hormon rahatlatıcı etki sağlayan bir hormondur.
 
Gebelikte ilk üç çok önemli!
 
Tüp bebek tedavisine başvuran kadınların bir kısmının düşük, erken doğum ya da çoğul gebelik riski fazladır. Bunun sebebi ise tüp bebek tedavisi değil, kısırlığa sebep olan faktörlerdir. Bu sebeple de gebeliğin ilk üç ayı oldukça önem teşkil eder.  Tüp bebek tedavisinden sonra ani ve hızlı hareketlerden kaçınmak gereklidir. Doktorun tavsiye ettiği ilaçları talimatlarına uygun olarak kullanmak gerekmektedir. Şayet ilk üç ay sorunsuz geçmiş ise, anne adayı günlük işlerinde biraz daha rahat olabilir.
 
 

Sağlıklı beslenme
 
Tüp bebek teavisinin başarıya ulaşmasının ardından anne adayının dikkat etmesi gereken bir diğer önemli faktör; dengeli beslenmektir. Kişiye özel bir beslenme programı ile günlük olarak ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve mineralleri almalıdır. Kafeinden, sigaradan ve alkolden uzak durmalıdır. Uykusunu düzene sokmalı ve her ihtiyaç duyduğunda dinlenmelidir.
 
 

Alkol ve sigaradan uzak durun!
 
 

Tedaviye başlamadan en az 3 ay önce alkol ve sigaranın bırakılması gerekmektedir. Bunun dışında sigara dumanına maruz kalınabilecek ortamlarda dahi bulunmamak önemlidir. Sigara, bebeğe oldukça zarar verebilecek bir faktördür. Bu sebeple de uzun uğraşlar ve emekler verilmiş bu tedavinin boşa gitmemesi ve bebeğin sağlıklı olması için sigaradan uzak durmak en önemli aşamalardan biridir.
 
 

Bol bol su için!
 
 

Gebe kalmadan önce ve gebe kaldıktan sonra bol bol su içmek oldukça önem teşkil eder. Gün içerisinde en az 10 bardak su tüketilmelidir. Anne adayı bu süreçte sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabilir.  Bu sebeple de su içmek istemeyebilir ancak vücudunuz suya gebelik döneminden öncekine göre daha çok ihtiyaç duymaktadır.
 
 

 


 
 
 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler