Prostat Büyümesi

Prostat Büyümesi Nedir?

Prostat bezinin büyüyerek idrar yollarını sıkıştırmasına Selim (veya Benin) Prostat Hipertrofisi denir. "Selim" sözcüğü "iyi huylu, kanser olmayan" demektir. "Hiperplazi" ise "herhangi bir dokunun büyümesi"ne karşılık gelen terimdir.

30 yaşından sonra görülmeye başlar ve 60'lı yaşlarındaki erkeklerin neredeyse yarısında prostat büyümesi vardır. Dolayısıyla yaşlanan erkeklerin kaderi olarak da kabul edilmektedir.
Prostat, sadece erkeklerde idrar yolunun çevresinde bulunan bir bezdir. Üriner sistemin önemli bir parçasıdır. Böbreklerden süzülen idrar mesanede birikir. İşeme esnasında mesane kasılır ve

idrar, üretra adı verilen idrar kanalı ile penis ucuna kadar iletilir, oradan dışarı atılır. İşte bu iletici yol, yani üretra, prostat bezinin içinden geçmektedir.

Eğer prostat bezi büyümüşse idrar yolunu sıkıştırır, hattâ tıkar ve işeme ile ilgili oldukça tipik şikâyetler ortaya çıkar.

Prostat Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?

İdrar yollarının tıkanmasına bağlı olarak en çok şu şikâyetler ortaya çıkar:

  • İdrar yaptıktan sonra mesanenin tam boşalamaması hissi.
  • Sık idrara çıkma.
  • Gece idrara çıkma.
  • Kesintili işeme.
  • Ikınarak işeme.
  • İdrarın akış gücünde (menzilde) azalma.

Kegel Egzersizi

İdrarınızı yaparken 3 saniye kaslarınızı sıkın, 3 saniye gevşeyin ve bunu 10-15 defa yapın. Günde en 5 kez bu egzersizi yapın.
Prostat Büyümesi Kanser midir?

Hayır. Prostat Kanseri ve Prostat Hiperplazisi farklı hastalıklardır. Tedavileri çok farklıdır. İki hastalığın mutlaka ayırt edilmesi gerekir. Bunun için kanda PSA değeri bakılır ve parmakla rektal muayene yapılır.

Prostat Neden Büyür?

Prostat büyümesinin nedeni bilinmemektedir. Ancak yaşlanmanın ve erkeklik hormonların rolü olduğu kabul edilmektedir.

Prostat Büyümesi Niçin Tedavi Edilmelidir?

Tedavi edilmezse tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına, mesane taşlarına ve böbrek yetersizliğine neden olabilir.

Tedavisi Nasıldır?

Her hasta için farklı yaklaşımlar söz konusudur. Cerrahi tedavi ve ilaç tedavisi olmak üzere iki çeşit tedavi yaklaşımı vardır. Cerrahi tedaviler arasında bugün en sık kullanılan teknik "transüretral prostatektomi" yani TURP'tur. Anestezi altında, üretradan bir cihazla girilerek prostat bezinin yaptığı tıkanıklık giderilir. Dezavantajı, TURP'tan sonra çok düşük ihtimal dâhilinde empotans veya ejakülasyon kaybı meydana gelebilmesidir. Diğer cerrahi yaklaşım seçenekleri ise açık ameliyat veya lazer prostatektomisi' dir. İlaçla tedavide ise üretrayı genişletici bazı ilaçlarla hormonlara etki eden ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar ise nadir olarak tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı yapabilir.

Teşhis mutlaka doktor tarafından konulmalıdır. Prostat büyümesi rektal parmak muayenesi ile kontrol edilir ve idrar enfeksiyon testi PSA testi yapılarak teşhis konulur. Prostat büyümesi semptomlarından rahatsız olmayan hastalar doktor kontrolünde bekleme süresi denen ve acil olmayan tedaviye alınabilirler. Ancak rahatsızlık duyan hastaların tedavi için birden çok seçimleri vardır. Bu konuda doktorunuzla birlikte tedavi şeklinize karar vermelisiniz.

Alfa Bloke Ediciler:

Bu ilaçlar prostat ve idrara torbalarındaki düz kasları gevşetirler. Daha rahat idrara çıkarlar. Diğer bir şekil prostatın büzülmesini veya küçülmesini sağlayan hormon değişikliklerini bloke ederek küçülmesini sağlar.

Dikkat Edin!

Yatağa yatmadan önce torbanızı boşaltın. Günde en az 8-10 bardak su için. Ancak yatmadan önce 2-3 saat önce su içmeyin. Anti-histaminleri ve burun, göğüs açan, nezle grip ilaçlarına dikkat edin, idrar yapmayı zorlaştırırlar. Stres azaltma teknikleri uygulayın. Kahve, alkol baharatlı, tuzlu ve asitli yiyeceklerden uzak durun.

Prostat Büyümesi ile ilgili sağlık konuları

Sağlık Terimlerinde Ara