Karaciğer Yetmezliği

Karaciğerin fonksiyonlarında meydana gelen bozukluğa genel anlamda karaciğer yetmezliği denir. Hücrelerinin bölünme ve yenilenme özelliği güçlüdür. Bu nedenle hafif vakalarda kendi kendini onarabilir.

Karaciğer Yetmezliği Akut Ve Kronik Olmak Üzere İki Grupta Değerlendirilir

Akut Karaciğer Yetmezliği

Çok hızlı ilerleyen ve ağır tahribatlar yapabilen bir durumdur. Bazı ilaçların kullanımı, aşırı doz ilaç kullanımı, toksik maddeler, viral enfeksiyonlar, mantar gibi gıdalarla olan zehirlenme ve metabolik hastalıklar nedeniyle olur. Sarılıkla ilk belirtilerini göstermeye başlar. Baş ağrısı, sersemlik hissi, sinirsel bozukluklar ve psikolojik değişimler, sindirim güçlüğü, bağırsak faaliyetlerinde değişme, yemek sonrası uyku ihtiyacı, çeşitli cilt rahatsızlıkları gibi belirtiler gösterir.

Kronik Karaciğer Yetmezliği

Zaman içinde oluşan bir durumdur. Genelde hepatit türleri, siroz, karaciğer tümörleri, kanser, karaciğerdeki enfeksiyon, safra yolu iltihap, taş, tümör ya da tıkanıklıkları, böbrek yetmezliği ve bazı sistemik metabolik hastalıklar nedeniyle oluşmaktadır.
  
Son dönem karaciğer yetmezliğinde hepatik ensefalopati, karında su toplanması, ağır bilinç bozukluğu, koma hali görülür. Karaciğer yetmezliğinde ölüm nedeni genelde beyin ödemi, sepsis, hipoglisemi, gastrointestinal kanamalar veya akut böbrek yetmezliği gelişmesi sonucu görülür.
 
Teşhisinde karaciğer fonksiyon testleri, kanda albumin, bilirubin ve amonyağın miktarı, biyopsi gibi yöntemler kullanılır.

Karaciğer Yetmezliği ile ilgili sağlık konuları

Sağlık Terimlerinde Ara