Bademcik Ameliyatı

Bademcikler ve lenf bezleri gırtlaktaki lenf topaklarıdır.

Bademcikler ağızın gerisinde, lenf bezleri ise gırtlağın en üstündedirler.

Her ikisi de vücuttaki enfeksiyonları filitre etme görevini yaparlar. Bunlar özellikle 3 yaşına kadar çok yararlıdırlar. Ergenliğe yaklaştıkça burun etleri (lenf bezleri) hemen hemen yok olurlar ve bademcikler de fındık büyüklüğüne inerler.

Çoğunlukla 3 yaşından sonra çocuklarda (ve bazen de yetişkinlerde) bademcik iltihabı rahatsızlığı görülür. Arada bir bademcikler şişer ve çocuğun sesi genizden gelir. Bu bezler sık sık iltihaplanırsa (yılda 3-4 kez ve ciddi şekilde) doktorunuz ameliyat önerebilir.


Eskiden hemen hemen her çocuğun bademcikleri ve burun etleri aldırılırdı. Antibiyotiklerin keşfi ile bademcik iltihabı daha kolay tedavi edilir hale geldi, fakat, çok ender durumlarda bademcikler öylesine şişobilir ki nefes alma ve yutmayı engelleyebilir.

Hatta, burnun arkası ve östaki borusu şişmiş burun etleriyle tıkanabilir ve orta kulak iltihabına neden olur.

Bademcik ve burun eti ameliyatları basit müdahalelerdir ve bunlar kolayca çıkartılabilir.

Bademcikler tekrar büyümez ama burun etleri yeniden gelişebilir, fakat tekrar sorun haline gelmeleri çok enderdir. Ameliyat sonrasında çocuğunuz birkaç saat veya en çok 1-2 gün hastahanede kalır ve şiddetli boğaz ağrısı ve acısı birkaç gün daha sürer. Bu ameliyatlar boğaz enfeksiyonlarını kökünden çözümleyemezler. Bademcik iltihabına neden olan bakteriler (genelde streptokok) boğazı da iltihaplandırabilir. Gene de bu ameliyatlardan sonra boğaz iltihapları çok seyrekleşir.

 

Bademcik Ameliyatı ile ilgili sağlık konuları

Sağlık Terimlerinde Ara