2002 Doğumlu Kızımın Genital Bölgesinde Kıllanma Başladı. Bu Neyin Belirtisidir?

Merhaba, benim Temmuz 2002 doğumlu bir kızım var. Genital bölgesinde az sayıda (5-6) kıllanma oluşmaya başladı. Vücudunun diğer yerlerinde herhangi bir değişiklik yok. Acaba bu neyin belirtisidir? Ne yapmalıyım?

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Kızlarda 8 yaşından önce ergenlik belirtilerinin başlaması erken ergenliktir (Puperte Prekoks). Ergen ergenlik, meme gelişiminin erken olması şeklinde kız çocuklarında daha sık görülür. Bunun yanında, tek başına genital kıllanma, aksiller kıllanma veya adet kanaması şeklinde de erken ergenlik başlayabilir.

Kızlarda ergenliğin ilk bulgusu meme tomurcuklanması ile başlar. Kızların % 15'inde ergenliğin ilk bulgusu genital bölgede kıllanma ile başlayabilir. Nadiren de adet kanaması ile başlayabilir. Pupik kıllanma, meme tomurcuklanmasından sonra gelişir. Pupis kıllarının çıkmasında, östrojen ve androjenlerin sinerjistik etkisi vardır. Aksiller kıllanma, pupis kıllarının çıkmasından 1 yıl sonra, adetin başlamasından ise kısa süre önce başlar. Pupis ve aksiller kılların çıkması, klitorisin büyümesi, labium majusların gelişmesinden, adrenal kaynaklı androjenler sorumludur (pupis ve aksiller kılların çıkması ile adrenallerin olgunlaşarak fonksiyona başladığı anlaşılır). Kızlarda meme gelişiminden sonra genital bölge ve koltuk altlarında kıllanma ve sonraki 2 yıl içinde adet kanaması başlar. Adet kanaması 10-16 yaş arasında (ortalama 12,8 yaş) başlayabilir. İlk yıllarda adet kanamaları düzensiz olur.

Bu bilgiler ışığında çocuğunuzda erken puperta bulgusu var. Bu nedenle Çocuk Endokrin bölümüne başvurup tetkikleri yapılmalıdır.

Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri