Soğuk algınlığı , rinovirüs adı verilen bir çeşit çok küçük mikropların neden olduğu, yılın her mevsiminde rastlanan, çok bulaşıcı, salgınlar yapabilen bir hastalıktır. Genellikle hafif seyreder ve kendiliğinden geçerse de, vücut direnci düşük ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde sinüzit, zatürree ve orta kulak iltihabı gibi önemli bakteri enfeksiyonlarına yol açabilir. Astımlılarda astım krizinin başlamasına neden olabilir.
Hastalık ani olarak boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, aksırık gibi belirtilerle başlar. Gözlerde sulanma, kızarma, batma vardır. Hafif öksürük ve kırgınlık sık olarak bulunur. Ateş genellikle yükselmez. Hastalık olağan durumlarda 7 gün içinde tamamen geçer.
Soğuk algınlığı tedavisinde amaç, hastalıktan korunmak olmalıdır. Özellikle küçük bebekler, yaşlılar, astım ve kronik bronşitliler ve bağışıklık sistemi iyi olmayanlarda soğuk algınlığını takiben ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Temizlik kurallarına çok dikkat edilmeli, ellerin göz ve burunla teması önlenmelidir.