Ses Teli Felci İçin Nasıl Bir Tedavi Uygulanmalı?

Bende ses teli felci var. Ne yapmam gerekir? Teşekkürler.

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Şikâyetiniz ne zamandır mevcut, ses teli felci dediğiniz duruma başka şikâyetler (nefes darlığı, göğüs ağrısı, göğüs bölgesinde yanma gibi) eşlik ediyor mu? Yaşınız kaç? Sigara kullanımı var mı? Geçirdiğiniz baş boyun bölgesini ilgilendiren ameliyat (lar) var mı?

Ses Teli Felci Belirtiler ve Semptomlar

Ses teli felci neredeyse her zaman sesinizde değişiklik olması ile sonuçlanır. Sesiniz kısılabilir (boğuk veya pürüzlü) ya da sanki konuşurken dışarıya fazla hava veriyormuşsunuz gibi nefesli çıkabilir. Aynı zamanda sesinizin zayıfladığını da fark edebilirsiniz. Diğer belirtileri ve semptomları arasında şunlar olabilir:

  • Nefes darlığı,
  • Nefes alırken ses çıkması,
  • Gıda, içecek veya tükürük yutarken tıkanma veya öksürme,
  • Konuşurken sık sık nefes alma ihtiyacı,
  • Yüksek sesle konuşma yetisinin kaybedilmesi,
  • Bir şey kaldırırken “eğilememe” .

Eğer ses tellerinizin her ikisi de durumdan etkilendiyse (iki yönlü ses teli felci), yukarıdaki semptomların yanı sıra, nefes alma ile ilgili kayda değer sorunlar da yaşayabilirsiniz.

Ses Teli Felci Nedenleri;

Ameliyat esnasında ses telinin yaralanması.

  • Boyunda veya göğsün üst kısmında ya da yakınında yapılan ameliyat, ses kutusuna hizmet veren sinirlerde tahribat ile sonuçlanabilir. Hasar riski taşıyan ameliyatlar arasında tiroit, yemek borusu, boyun ve göğüste gerçekleştirilen cerrahi müdahaleler bulunur.
  • Boyunda veya göğüste yaralanma. Boynunuzda veya göğsünüzde travma yaşamanız da, ses tellerinize hizmet veren sinirlerde yaralanmaya yol açabilir.
  • İnme. İnme, beyninizdeki kan akışını kesintiye uğratabilir ve beyninizin ses kutusuna mesajlar gönderen kısmında tahribata yol açabilir.
  • Tümörler. Hem kanserli hem de kansersiz olan tümörler, ses kutunuzun kasları ve kıkırdağı etrafında büyüyerek, ses telinin felç olmasına yol açabilir.
  • İltihaplanma. Ses kutunuzu, içindeki iki kıkırdak parçasını birbirine bağlayan krikoaritenoid eklem arterit nedeniyle veya ameliyat esnasında iltihaplanabilir. Teknik olarak felç değil de, krikoaritenoid eklemin sabitlenmesi olsa da, belirtileri ve semptomları felcinkilere benzeyebilir. Buna ek olarak, bazı virüs enfeksiyonları gırtlak sinirlerinin kendisinde iltihaplanma ve hasara sebebiyet verebilir.
  • Nörolojik rahatsızlıklar. Eğer Parkinson hastalığı veya multiple skleroz gibi belirli nörolojik rahatsızlıklarınız varsa, ses teli felci yaşayabilirsiniz; öte yandan, bu rahatsızlıkların tam olarak felçten ziyade ses teli zayıflığına yol açması olasılığı daha yüksektir.

Reflü

Tanı, tedavi için KBB (Kulak Burun Boğaz), Nöroloji veya bulunan sebebe göre başka branş uzmanları da tedaviye katkıda bulunabilir.

Tanıda Endoskopi, görüntüleme yöntemleri(direkt grafi, BT, MR) gerekebilir. Ayrıca kan tetkikleri (kan sayımı, crp, sedimantasyon, glikoz, üre, kreatinin, Alt, Ast, Alp, Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Magnesyum, Tsh, Serbest T4, B12, Kolesterol, trigliserid, ldl, hdl kolesterol) yapılması gerekir.

Larinjeal elektromiyografi (LEMG) ile ses teli felci doğrulanabilinir. Bu testte ses teli felci, ses kutunuzun kaslarındaki elektrik akımları ölçülerek ses teli felci teşhisi doğrulanabilir. Doktorunuz, akımların modelini ölçerek ve bunlara bakarak, sorunun derecesini ve ne türden tedavilerin en etkili olabileceğini belirleyebilir.

KBB, Nöroloji, İç Hastalıkları uzmanları tanı ve tedaviye katkıda bulunacaktır.

Geçmiş olsun...

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri