Bayındır Hastanesi Kavaklıdere Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Füsun Kitapçı Uysal, gıda zehirlenmesi tedavisinde sarmısaklı yoğurt yedirmenin ya da hastayı kusturmanın hiç bir yararının olmadığını söyledi. Uysal, “Bulgular ortaya çıktığında mikrop ya da toksin zaten kana karışmış demektir. Vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.
Gıda zehirlenmelerinin bazı bakterilerin veya toksinlerinin ağız yoluyla alınmasıyla oluştuğunu belirten Uysal, bakterilerin en çok çiğ et, iyi pişmemiş veya piştikten sonra uygun koşullarda saklanmamış et, tavuk, süt ürünleri, mayonez gibi yiyecekler ile bulaştığını ifade etti. Uysal, zehirlenmelerin piknik sonrası okul kafeteryalarında, kalabalık sosyal faaliyet yemeklerinden sonra sık görüldüğünü, birden fazla kişinin aynı gıdayı yemesine bağlı olarak çok sayıda hasta görülebileceğini kaydetti.
Bulgular kirli gıda yenildikten 2-6 saat sonra ortaya çıkar. Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı görülür. Çocuklar ve yaşlılarda ağır seyredebilir. Kanlı ishal, sıvı alımını engelleyecek kadar kusma, yüksek ateş durumlarında hastaneye başvurmak gerekir.
Özellikle 2 yaşın altındaki çocuklar hızla sıvı kaybedebilirler. Ağız kuruluğu, gözlerde çöküklük, idrar yapmama, göz yaşı çıkmaması, bebeklerde bıngıldak çöküklüğü gibi bulgulara dikkat etmek gerekir. Botulism denilen tetanoz mikrobunun toksinine bağlı zehirlenme tipinde solunum ve yutma güçlüğü, çift görme ve felç gibi ağır belirtiler olur. Hasta derhal hastaneye kaldırılmalıdır”
İshal olan çocukta vücuttan su kaybını önlemek için uygun sıvıların verilmesi gerektiğini dile getiren Uysal, anne sütü ile beslenen bebeklerin daha sık emzirilmesi gerektiğini, 2 yaşın üzerindeki çocuklarda su, bitki çayları, açık çay, ayran, elma ve şeftali suyu, sulandırılmış ve gazı alınmış kola gibi sıvıların her sulu kakayı takiben 1 veya 2 çay bardağı içirilmesi gerektiğini kaydetti.
6 ay - 2 yaş arasındaki çocuklarda ORS denilen şekerli tuzlu karışım evde hazırlanılarak ya da hazır satın alınarak verilebileceğini belirten Uysal, “Çocuğun iştahı olmayacağı için yemek yedirilmeye çalışılmamalıdır. Eğer çocuk yemek istiyorsa yoğurt, posasız sebze ve meyveler (patates, havuç, pirinç haşlaması, elma, muz, şeftali ), yağsız kraker, bisküvi, yağsız ızgara et, tavuk gibi yiyecekler verilebilir. Süt yerine ayran veya yoğurt verilmelidir” dedi.