Yumurta Çatlaması Nedir?

LH hormonunun yükselmeye başlamasından 2 2.5 gün sonra (LH'nın en yüksek değere ulaşmasından 12 saat sonra) yumurta çatlaması meydana gelir.

 1 ) Yumurta çatlaması nedir?
 

Yumurta çatlaması, kadında yumurtanın yumurtalıktan dışarıya salınması anlamına gelir.
 
 
 

Yumurta çatlaması olarak ifade edilen durumda, aslında çatlayan veya yırtılan yumurtanın kendisi değildir (yumurta hücresi değildir), yumurtanın çevresini saran foliküldür. Yumurta hücresi, yumurtalık içerisinde folikül olarak ifade edilen keseciklerin içerisinde bulunur. Yumurta hücresini çevreleyen bu folikül, belli bir olgunluğa geldiği zaman, (genellikle 18-20 mm) yırtılmaya (çatlamaya) başlar ve içerisinde bulunan yumurta hücresi yumurtalıktan dışarıya doğru salınmış olur. Bu yumurta hücresi, tüp aracılığı ile yakalanır ve sperm ile buluşması halinde de hamilelik (döllenme) meydana gelir.
 
 
 

Yumurtanın yumurtalıktan atılmasının ardından, yani yumurtlama gerçekleştikten sonra, çatlama gibi bir duruma maruz kalmaz. Çatlama olayı zaten yumurtlama olayının kendisidir.
 
 
 

2 ) Yumurtalık çatlaması nedir?
 
 
 


Yumurtalık yani tıbbi ifadesi ile over olarak tabir edilen organ, kadında yumurta hücrelerini bulunduran organdır. Çatlayan yumurtalık organının kendisi değildir, yumurta hücrelerini  barındıran folikül isimli keseciklerdir.
 
 
 

3 ) Yumurta çatlaması nasıl olur? Nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir?
 
 
 


Yumurta çatlaması, yani yumurtlama (ovulasyon) olduğu zaman çatlayan folikülün içerisinde bulunan sıvı, karın içerisine yani rahim ve yumurtalıkların çevresine aktığından dolayı, genellikle hafif bir ağrının hissedilmesine sebep olur. Kadınlar daha çok, yumurta çatlaması meydana geldiği zaman, kasıklarında tek taraflı veya iki taraflı bir ağrı hissederler. Ancak bu ağrı, her yumurtlama döneminde hissedilmeyebilir.
 
 
 

Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda vajinal ıslaklıkta ve akıntıda artış olur. Göğüslerde hassasiyet, şişme dolgunluk, vücut ısısında artma ve cinsel istekte artma yumurtlama döneminde görülen diğer belirtilerden bazılardır.
 
 
 

4 ) Yumurta çatlaması kaç gün sürer?
 
 
 


Yumurta çatlaması olarak ifade edilen olay, bir anda meydana gelen bir olaydır. Ancak yumurtalıktan salınan yumurta, en fazla 1 gün civarında canlılığını koruyabilir. Bu sebepten dolayı da, yumurta çatlaması meydana geldikten sonra en fazla bir gün içerisinde hamilelik elde etme şansı vardır
 
 
 


5 ) Yumurta çatlaması için neler yapmak gerekir?
 
 
 


Daha çok kısırlık tedavisi göre hastalar tarafından en fazla sorulan soru budur. Bu konuda doktor tavsiyesi ve ilaçları dışında herhangi bir yöntemin denenmemesi gerekir. Bitkisel ilaçlar veya çeşitli isimlerle pazarlanan kürler bu konuda herhangi bir yarar sağlamayacağı gibi, kısırlık problemi yaşayan hastaların bir takım konularda zarar görmesine de neden olabilir. Ancak unutulmaması gereken konu ise, bitkilerde hangi maddenin ne kadar bulunduğunun bir standardı bulunmaz ve infertilite gibi hassas bir konuda dışarıdan bu şekilde alınacak maddeler, tahmin edilenden daha zararlı olabilir. Bu tür bitki, ot, çay v.b uygulamalardan muhakkak uzak durulması gerekir.
 
 
 

6 ) Yumurta çatlaması ne zaman olur? Adetin kaçıncı günü gerçekleşir?
 
 
 


Yumurtlama olayı yaklaşık olarak adet kanaması gelmeden, 2 hafta önce meydana gelir. Adetleri daha seyrek örneğin 35 günde bir olan bir kadında, yumurtlama adet başlamasından 21 gün sonra oluşur. Buna benzer şekilde adetleri düzenli olarak 28 günde bir görülen kadında ise, yumurta çatlaması adet başlamasından 14 gün sonra olur, adetleri 30 günde bir olan bir kadında adet kanaması başladıktan 16 gün sonra gerçekleşir.
 
 
 

7 ) Yumurta çatlaması ve hormonların etkisi
 
 
 

Yumurta çatlaması (folikül rüptürü) adet döneminin ortasına denk gelen günlerde, östrojen (E2, enstradiol) ve LH hormonlarının seviyelerinin en yükseğe ulaşmasını (pik yapması) takiben meydana gelir. Estradiol (E2) hormonunun pik yapmasından yaklaşık 1 gün sonra LH hormonu pik yapar. LH hormonunun yükselmeye başlamasından 2 2.5 gün sonra (LH'nın en yüksek değere ulaşmasından 12 saat sonra) yumurta çatlaması meydana gelir.
 
 
 

8 ) Yumurta çatlatma iğnesi
 
 
 


Kısırlık tedavisi gören hastalarda, aynı normal kadın vücudunda görülen ritme benzer şekilde, yumurta istenilen olgunluğa geldiği zaman, içeriğinde HCG hormonu (Koriogonadotropin alfa)  bulunan ilaçlar uygulanır. Bu ilaçlar, çatlatma iğnesi şeklinde ifade edilmektedir. Bu ilacın özelliği ise, kadın vücudunda bulunan LH hormonuna benzemesidir. Bu sebepten dolayı da, LH yükselmesine benzeyerek, yumurtanın çatlamasına yardımcı olur. Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan yaklaşık 2 2.5 gün sonra, yumurta çatlaması yani yumurtlama (ovulasyon) meydana gelir.

9 ) Yumurta çatlamasından sonra nasıl döllenme olur?

 
 
 


Yumurta çatlamasının ardından salınan yumurta, tuba (tüp) organı ile yakalanır ve yakın zamanlarda cinsel ilişkiye girilmiş ise veya aşılama yapılmış ise, sperm ile yumurta hücresi tüp içerisinde birleşerek döllenme meydana gelir. Döllenme ile meydana gelen hamilelik materyali, rahim içerisine ilerleyerek yerleşir.
 
 
 



 
 
 


 
 
 

 
 
 
 

İlgili Sağlık Konuları