Yumurtalık Veya Tüpleri Alınanlarda Gebelik Olabilir Mi?

Tüp veya yumurtalığın alınması gereken durumlarda çoğunlukla sağ veya soldaki tüp ve yumurtalıklardan sadece birisi alınmakla beraber ender olarak her ikisinin de alındığı vakalar da yaşanabilmektedir. Her iki tüpün ya da yumurtalığın alındığı durumlarda gebelik ihtimali tamamen sıfırlanmaktadır.

Bazı sağlık problemleri sebebiyle tüpleri ya da yumurtalıkları alınmış olan bayanlar, en çok gebe kalabilme ile ilgili endişe yaşarlar. Tüp veya yumurtalığın alınması gereken durumlarda çoğunlukla sağ veya soldaki tüp ve yumurtalıklardan sadece birisi alınmakla beraber ender olarak her ikisinin de alındığı vakalar da yaşanabilmektedir. Her iki tüpün ya da yumurtalığın alındığı durumlarda gebelik ihtimali tamamen sıfırlanmaktadır. Ancak ikişer tane olan tüp ve yumurtalıklardan birer tane alındığında gebe kalma şansı vardır. Örneğin sol taraftaki tüp ve yumurtalık alındığında sağ taraftaki tüp ve yumurtalıkla gebelik sağlanabilmektedir. Burada önemli olan tüp ve yumurtalığın birinin kalmasıdır.


Tek tüp veya yumurtalığı alınmış kadınların gebe kalmasında yaş çok önemlidir!

Gebelikte en önemli faktörlerden birisi kadının yumurtlama kapasitesi ve yumurta rezervidir. Yumurta rezervi yaşla beraber azaldığından yumurtalıklardan birisi alınınca zaten azalmış yumurtaların yarısı kaybedilmiş olur. Ancak genç yaşlarda yumurta rezervi de zengin olduğu için geride kalanların hamilelik için yeterli olabilme şansı yüksektir. İlerleyen yaşla beraber hormonsal rezervin çok düşük olduğu ve yumurtalıklardan birinin alındığı vakalarda ise gebe kalma neredeyse imkansız olur. Hatta menopoz başlangıcı ile karşı karşıya kalınabilir.

Her iki tüp ve yumurtalığı alınanlarda gebelik şansı var mıdır?


Bazı rahatsızlık durumlarında kadında bulunan her iki tüp ve yumurtalığında alınması gerekebilmektedir. Bu durumda normal şartlarda düzenli bir ilişki ile gebe kalma durumu söz konusu bile olamamaktadır. Tek tüp ya da yumurtalığı alınanlara uygulanan ve çoğu zaman da başarılı sonuçlar alınabilen tüp bebek tedavisi de iki yumurtalı alınanlarda gebelik gerçekleştirememektedir. Ancak yumurtalığı değil de,  iki tüpü alınanlarda tüp bebek yöntemi ile hamilelik gerçekleştirmek mümkündür. Bunun için kadının bu duruma engel teşkil edecek başka bir hastalığının olmaması gerekir. Türkiye’de yasalar tarafından yasaklanmış olan, ancak pek çok ülkede uygulanabilen yumurta bağışı uygulaması ile bu hastalarda gebelik sağlanabilmektedir.

Rahmi alınan kadın gebe kalabilir mi?


Histerektomi olarak adlandırılan rahim alma ameliyatını geçiren kadının normal ilişki, üreme tedavileri ile ya da tüp bebek tedavisi ile gebe kalma ihtimali söz konusu bile değildir. Ancak kadının kendi yumurtalarının başka bir kadının rahmine yerleştirilmesi ile uygulanan taşıyıcı annelik yöntemi sayesinde rahmi alınan kadın bir çocuk sahibi olabilmektedir. Rahmi alınan kadınlar için bunun dışında bir bebek sahibi olma yolu henüz bulunamamaktadır.

Hangi durumlarda yumurtalık veya tüplerin alınması gerekir?


Yumurtalık ve tüpler sağ ve sol tarafta olmak üzere ikişer tanedir. Yumurtalık kisti, yumurtalık kanseri ve dış gebelik sorunlar yaşandığında yumurtalıkların biri ya da her ikisinin alınması gerekebilmektedir. Bu tür durumlarda çoğu kez yumurtalıkla beraber tüpler de alınabilmektedir. Eğer tek taraftaki tüp ve yumurtalık alınırsa, kadının gebelik şansı mevcuttur. Ancak her iki yumurtalık ve tüplerin alınması durumunda hamile kalma şansı bulunmamaktadır. Böyle bir tehlike barındırdığından yumurtalık kisti ameliyatlarında öncelikli hedef yumurtalıkları koruyarak kisti temizlemektir. Ameliyat sırasında doktorlar kistin kanser etkisine sahip olduğunu ve bunun da yumurtalıklara yayıldığını belirlerse yumurtalıkları da kistle beraber almak yönünde karar verirler. Hatta daha ileri boyutlardaki kanser riskini ortadan kaldırmak adına yumurtalıklar, tüpler ve rahim birlikte alınabilmektedir.


Kaynak: http://hamilelik.com/yumurtalik-veya-tupleri-alinanlarda-gebelik-olabilir-mi







 


İlgili Sağlık Konuları