Yılın 12 Ayı Tüm Meyveler Aynı Tazelikte Masanıza Geliyor

Sağlıklı bir bedene sahip olmanın en kolay yolunun optimal beslenmeden geçtiğini savunan uzmanlar, çeşitli renk ve türlerde meyve ve meyve suyu tüketiminin önemini vurguluyor.

Sağlıklı beslenmede çeşitliliği savunan uzmanlar, besin zincirinde güvenilirliğin önemine değiniyor. Günümüzde tarladan sofraya kadar olan besin zincirinin her halkasında besin güvenliğinin önemine dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Yücecan “Sağlığa zararlı mikroorganizmaların varolduğu ortamı anlatan “septik”' sözcüğünün karşıtı “aseptik”, bu mikroorganizmalardan arındırılmış ortamı tanımlıyor.

Aseptik ambalajlama sisteminde süreç malzemelerin ve dolumun yapıldığı ortamın sterilize edilmesi ile başlıyor. Ürün, steril bir ortamda ambalajlama sistemine aktarılıyor. Yani meyve suyu, nektar ya da meyveli içecek, ışık, hava ve bakterilerden arındırılmış, steril ortamlarda karton kutulara dolduruluyor, bu sayede ürünün içindeki besin değerlerini ve doğallığını kaybetmeden uzun süre korunması sağlanmış oluyor” dedi.

Bilinçli bir tüketicinin meyve suyu ve benzeri bir içecek satın alırken ürünün etiketini dikkatlice okuması gerektiğini belirten Yücecan “Tüketici alacağı ürünün raf ömrüne bakmalı,  güvenilir bir ambalajdan meyve suyu içtiğine emin olmalıdır. Ne içtiğini bilmesi konusunda bilinçli olması gerekir. Asla pastörize edilmemiş meyve suyu içmemelidir. Pastörize edilmemiş meyve sularında Escherichia coli, Salmonella gibi patojenler bulunabilir. Bu organizmalar, ciddi hastalıklara neden olabilirler, bu nedenle asla pastörize edilmemiş meyve suyu tüketilmemelidir” sözlerine ekledi.

Aseptik teknoloji adı verilen üretim yöntemiyle dolum yapılan 6 katmandan oluşan karton kutularındaki meyve suları açılmamak koşuluyla bir yıl raf ömrüne sahiptir. Açıldıktan sonra da ağzı kapalı olarak buzdolabında saklanmalı ve mümkün olduğu kadar en kısa zamanda tüketmeye dikkat edilmelidir. Kutusu açılmış bir meyve suyu, 2 – 3 gün içinde tüketilmelidir.

MEYED Hakkında

1993 yılında kurulan Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) bünyesinde 43 üye firma bulunmaktadır. Sektördeki firmaların tümünü aynı çatı altında birleştiren MEYED, 1997 yılından bu yana Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Federasyonu (IFU) ve 2005 yılından bu yana Avrupa Meyve Suyu Birliği’nin (AIJN) üyesi. Derneğin başlıca amaçları; meyve suyu kavramını kamuoyuna doğru tanıtmak, sektör içi işbirliğini geliştirmek, firmalar arasındaki bilgi değişimini hızlandırmak, konu ile ilgili araştırmaları desteklemek, kamuoyunu ve ilgili kuruluşları meyve suyu faydaları konusunda bilgilendirmektir.

İlgili Sağlık Konuları