Uzmanlar, gelişmiş ülkelerdeki hastaneye yatışların yüzde 10'unun, gelişmekte olan ülkelerdeki hastaneye yatışların yüzde 30'unun ishalli hastalıklardan kaynaklandığını belirtiyor. İshalli hastalıkların, sadece ciddi sıvı kaybı ve ölüme yol açmakla kalmadığını ifade eden uzmanlar, aynı zamanda beslenme bozukluğu, büyüme geriliği ve gereksiz ilaç kullanımına da yol açtığına dikkati çekiyor.
Koru Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Gülcan Yıldız Çelik, Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına göre günde üçten fazla sulu dışkılamanın, sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde ise her zamankinden daha sık ve sulu dışkılamanın ''ishal'' olarak tanımlandığını söyledi.
Yenidoğanda günde 3-5 defa dışkılamanın sulu olmaması koşuluyla normal kabul edildiğini, bunun 3-15. günlerde 8-10'a çıkabildiğini belirten Çelik, anne sütü alan bebeklerde bazen günde 7'ye kadar gayta görülebildiğini, birinci yılın sonunda günlük gayta sayısının 2-3 olduğunu ifade etti.
Çelik, çocukluk çağında ishalin özellikle yaz aylarında sık görüldüğünü ve genellikle mide ve bağırsakları etkileyen mikroplar ile meydana geldiğini anlattı. İshal vakalarının çoğundan virüs kaynaklı mikropların sorumlu olduğunu belirten Çelik, virütik ishalin ani başladığını, ishalle birlikte kramp şeklinde karın ağrısı, iştahsızlık kusma ve hafif ateş bulgularının görüldüğünü dile getirdi. Çelik, bu tür ishallerin 3-6 gün içinde kendiliğinden düzeldiğini söyledi.
İshalin, özellikle az gelişmiş ülkelerde yaygın olarak görülen ve ''çocuklarda yüksek oranda ölüme neden olan'' bir hastalık olduğunu ifade eden Çelik, ''Gelişmiş ülkelerdeki hastaneye yatışların yüzde 10'u, gelişmekte olan ülkelerdeki hastaneye yatışların yüzde 30'u ishalli hastalıklardan olmaktadır. İshalli hastalıklar sadece ciddi sıvı kaybı ve ölüme yol açmakla kalmaz, aynı zamanda beslenme bozukluğu, büyüme geriliği ve gereksiz ilaç kullanımına da neden olur'' diye konuştu.
Koru Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Çelik, şiddetli ve kanlı ishalin oldukça tehlikeli ve ''E. Coli'', ''Salmonella'', ''Campylobacter'', ''Şigella'' gibi antibiotik tedavisi gerektiren ishaller olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Altı aydan küçük çocuklarda görülen her türlü ishal önemlidir ve bu çocuk en kısa sürede hekim tarafından görülmelidir. İshaldeki en büyük tehlike sıvı kaybıdır. İshal olan çocuğun gözleri ve bıngıldağı çöker, dudakları ve ağzı kurur, daha seyrek ve koyu idrar yapmaya başlar, ağlarken gözyaşı akmaz ve uykuya eğilimi olmaya başlarsa önemli derecede sıvı açığı var demektir. Bu durumdaki çocukların acilen hekime götürülmesi gerekir.''