Yalnızlık Yaşlandırıyor!

Araştırmalara göre kadınlar, yalnızlıklarıyla daha barışık yaşayabiliyor ancak, erkekler başaramıyor. Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Kemal Aydın, "yalnızlığın yaşlılığı erkene aldığını" belirterek, "Araştırmalara göre özellikle erkekler bu konuda son derece zayıf. Kadınlar, yalnızlıklarıyla daha barışık yaşayabiliyor ancak, erkekler bunu başaramıyor" dedi.

Yaşlılık bilimi uzmanı (Gerentolog) Aydın, Pozantı ilçesinde düzenlenen "Akdeniz Yaşlanma Forumu Çalıştayı" için geldiği Adana'da, konseyin 2009 yılında İstanbul'da kurulduğunu ve 190 ülkede yapılanma çalışmasını tamamladığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kurumların yaşlanma ile ilgili politika ve programlarının bölge, ülke, il ve ilçelerde uygulanması için kurulmuş, kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu olduğunu vurgulayan Aydın, "Amacımız konseyimizin çatısı altında tüm dünya yaşlılarının yaşam kalitesini yükseltmek" dedi.

Aydın, yaşlanmanın anne karnından ölünceye kadar devam eden bir süreç olduğunu, bu nedenle konseyin sadece yaşlılara hizmet eden bir oluşum gibi görülmemesi gerektiğini ifade etti. Yaşlılığı hızlandıran birçok etken olduğunu, "yalnızlığın yaşlılığı erkene aldığını" belirten Aydın, "Araştırmalara göre özellikle erkekler bu  konuda son derece zayıf.

Kadınlar, erkeklere oranla yalnızlıklarıyla daha barışık yaşayabiliyor ancak, erkekler başaramıyor. Kadınlar kendilerini toplumdan fazla soyutlamıyor, sosyal ilişkileri daha güçlü tutabiliyorlar, bunun bedelini de uzun ömür olarak geri alıyorlar" şeklinde konuştu.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ortalama yaşam süresinin uzadığını, yapılan araştırmalara göre bu sürenin 72 yaşına kadar çıktığını belirten Aydın, "Bu nedenle, yaşlılarımız için acil eylem planını bir an önce hazırlanmalı. Çünkü, Türkiye bu konuda geç bile kaldı" dedi.

Aydın, Türkiye'nin doğası, kültürel değerleri, iklimi, sıcak kanlı insanları ve yaşlıyı her zaman baş üstünde tutan kültürüyle "yaşlı dostu ülke" olduğunu, ancak, bunun diğer ülkelerce de kabullenilmesi gerektiğini belirterek, "Bu nedenle imza kampanyası başlattık. Türkiye'nin 'yaşlı dostu' ülke olması için bugüne kadar 7 bin imza topladık. İmza atanların önemli bir bölümünü yönetim kademesinde olanlar oluşturuyor. Bugüne kadar sadece birkaç ülkede 'ben imza atmam' diyen, Türkiye'ye ön yargılı yaklaşan az sayıda kişiyle karşılaştık" dedi.

Bu statünün elde edilmesinin Türkiye'nin kalkınmasına önemli katkı sunacağına inandığını belirten Aydın, bu kapsamdaki stratejik planda Türkiye ve komşuları, yani Orta Doğu ülkelerine öncelik verdiklerini kaydetti.BM'nin, 2002 yılında İspanya'da yaşlanma eylem planı yayımladığını hatırlatan Aydın, şöyle devam etti: "Bu eylem planına bütün ülkeler imza attı. 2007 yılında Türkiye'de, Devlet Planlama Teşkilatı, ulusal yaşlanma eylem planını hazırladı. Ama bu plan ülke genelinde 7 bölge bazında gerçekleştirilmeli. Her bölge kendi eylem planını hazırlayıp artılarını eksilerini ortaya koymalı.

Örneğin, 'Akdeniz Eylem Planı' kapsamında, Adana "kür merkezi" olma özelliklerine sahip. Yarım saatlik mesafeden denizden çıkıp boğucu sıcaktan kurtularak yayla havası almak mümkün."

Aydın, Dünya Yaşlanma Konseyi'ni Türkiye'de kurduklarını, etkisi alanının genişlemesi ve gücünün artması için devletin desteğine ihtiyaçlarının bulunduğunu, bundan sonraki süreçte de "Dünya Yaşlılar Fonu"nu oluşturmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi
 

İlgili Sağlık Konuları