Son Günlerde Her Şeyi Çok Çabuk Unutmaya Başladım, Sizce Ne Yapabilirim?

Merhaba bu günlerde unutkanlık sorunu yaşıyorum. Çok yakınlarda öğrendiğim şeyleri bile çok çabuk unutabiliyorum. Sizce bunun için ne yapabilirim? Şimdiden teşekkürler.

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Unutkanlık aslında büyük oranda psikolojik sorunlardan kaynaklanıyor. Ancak, organik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan unutkanlıklar da kişinin hayat standardını etkiliyor. Bir problem olarak unutkanlığın, gençlerde ve yaşlılarda ortaya çıkmasına göre farklı anlamlar taşır.

Unutkanlık Sebepleri

1. Psikolojik sebepler, stres, yoğun iş yaşamı, depresyon,
2. Hipotiroidi,
3. B12 vitamin eksikliği,
4. Alzheimer,
5. Diğer daha az sıklıkta görülen nörolojik hastalıklar,
6. Anemi
7. B vitamin eksiklikleri (B1, B2, B3).

Nöroloji bölümüne başvurursanız anemnezinizle (şikayetlerin ayrıntılı sorgulanması) beraber fizik muayene, tansiyon ölçümü, kan tetkikler (kan sayımı, demir bağlama kapasitesi, ferritin, B12, TSH, Serbest T4, GLİKOZ, ÜRE, kreatinin, ALT, AST, Kolesterol, trigliserid, VDL, LDL, HDL Kolesterol bakılması uygun olacaktır. Eğer tetkikleriniz normalse ve yaşınız 50-60 yaş altında ise ve beraberinde unutkanlık dışında söylediklerini tekrarlayan, kişilik değişiklikleri oluşmuş, hayal görmeye başlayan, uyku uyanıklık döngüsü bozulmuş bir kişi değilse muhtemelen unutkanlık şikayeti psikolojik sebeplere bağlıdır. Gençlerde de alzheimer olabilir, ancak alzheimerde yakın zamana ait unutkanlık ile beraber diğer belirtilen şikayetlerin de olması gerekir. Geçmiş olsun...

Gençlerde ortaya çıkan unutkanlığın en büyük nedenini günlük yaşam stresine bağlıyor. Yoğun iş temposunda çalışan ve beynine sürekli yeni bilgi kaydetmek durumunda kalan ve gergin olan kişiler daha unutkan olabiliyor. Bu nedenle unutkanlık şikayetiyle hekime başvuran gençlerde unutkanlığın psikolojik kökeni ile birlikte organik nedene bağlı olup olmadığı da araştırılıyor.

Gençlerde ortaya çıkan unutkanlığın organik nedenlerine bakıldığında, ilk sıralarda tiroidin iyi çalışmaması ve B12 eksikliği geliyor.

Unutkanlık nedeniyle gençleri hekime getiren korkuların başında “Alzheimer mıyım?” endişesi  yatar. Unutkanlığın organik nedene bağlı olarak ortaya çıktığı durumların başında elbette Alzheimer geliyor. Ancak Alzheimer 60 yaş ve üzeri kişilerde ortaya çıkan bir durum. Bu yaşlardaki unutkanlığın da Alzheimer olarak tanımlanabilmesi için, kişinin yakın hafızası etkilenmiş, söylediklerini tekrarlıyor, kişilik değişikleri ortaya çıkmış, hayal görmeye başlamış, uyku uyanıklık döngüsünün bozulmuş olması gerekiyor. Yani Alzheimer yaşla birlikte ortaya çıkmakla birlikte yaşlılığın doğal sonucu değildir. Bu nedenle yaşlılıkta ortaya çıkan her unutkanlığı Alzheimer olarak tanımlamak da yanlış olur.”

Hafif kognitif bozukluğu olan kişilerin Alzheimer’e dönüşüp dönüşmeyeceği tam olarak bilinmiyor. Ancak diyabet, hipertansiyon gibi damar sağlığını bozan kronik hastalıkların etkin kontrol edilmesi unutkanlık gelişiminin önüne geçilmesi için önemli.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri