Uyku Kalitesi Sağlığınızın Göstergesidir!

Son zamanlarda nasıl uyuduğunuzu hiç düşündünüz mü? Yanıtınız "Bir bebek gibi deliksiz uyudum" mu olurdu yoksa "Sık sık uyandım sabah da yorgun kalktım" diyerek yakınır mıydınız?

Uyku bozukluğunu birçok kişi az uymak, ya da uyuyamamak olarak kabul ediliyor. Uyku problemi yaşayanların yüzde 10-20sinde kronikleşme ortaya çıkıyor. Uyku bozukluğunun tmelinde yatan nedenler basitten başlayarak çok daha komplike olanlara kadar geniş bi yelpaze yayılıyor.

Çözümlenemeyen gündelik yaşam sorunları, psikiyatrik bozukluklar, yaşlılık ve kullanılan ilaçlar uykusuzlukta etkili oluyor.

Acıbadem Hastanesi Kadıköy Uyku Bozukluğu Merkezisorumlusu nöroloji uzmanı, uyku bozukluğunu şöyle tarif ediyor;

Uykuya dalma, uykuyu sürdürme ve sonlandırmayla ilişkili durumlara bağlı olarak uykunun dinlendirici ve sağlıklı olmamasına, bunu sonucunda gündüz uyanıklık zamanının sağlıksız geçirilmesine neden olan tüm rahatsızlıklara uyku bozukluğu diyebiliriz.

Amerikan Uyku Bozuklukları Birliğinin 1997 yılında yaptığı sınıflandırmaya göre 88 çeşit uyku bozukluklarını uykusuzluk, uyku süresinin uzaması, gündüz uyuklama ve uykuda ortaya çıkan anormal durumlar olarak özetleyebiliriz.

Uykusuzluk uykuya dalamama, uykunun bölünmesi ya da erken uyanma biçiminde ortaya çıkabiliyor. Uykusuzluğun bir belirti olduğuna işaret eden uzmanlar,"Uykusuzluk psikiyatrik, tıbbi hastalıklar ya da spesifik uyku bozukluklarıyla birlikte görülsede çoğunlukla psikiyatrik ve psikofizyolojik kökenlidir" diyor ve devan ediyor:

Uyku süresinin azalması sabah kolaylıkla uyanamama ve gündüzleri uyuklama durumudur. Bu hastala, örneğin araç kullanırken, okulda, iş yerinde, sosyal etkinliklerde uyuyakalırlar.Daha uzun süre uyumakla bu yakınmaları düzelmez sabah yorgun uyanırlar, bir konuya yoğunlaşmakta ve dikkatlerini sürdürmekte zorluk çekerler.

Sebepler arasında uyku apneleri, narkolepsi, birçok psikiyatrik, medikal ve nörolojik hastalık, ilaç ya da alkolün kötüye kullanımı sayılabilir.Uykuda ortaya çıkan anormal durumlar arasında, uykuda yürüme, konuşma, kabuslar görme, gece işemesi, diş gıcırdatma, REM uykusunda davranış bozukluğu, periyodik bacak hareketleri, uykuda epileptik nöbetleri görmek mümkün.

İlgili Sağlık Konuları