Şeker Hastaları İçin Besin Takviyeleri!

Şeker hastalığı, tıpta diyabet olarak tanımlanan ve ölümcül olabilen pek çok kronik hastalığa neden olan ciddi bir hastalıktır.

Şeker hastalığı, tıpta diyabet olarak tanımlanan ve ölümcül olabilen pek çok kronik hastalığa neden olan ciddi bir hastalıktır.

Genelde basitçe ikiye ayrılmaktadır. İlki ya da tip I diyabet olarak bilinen formu genellikle çocukluk döneminden itibaren aniden başlayan ve pankreasın insülin üreten yapılarının çeşitli nedenlerle hasarlaşması sonucu mutlak insülin eksikliği ile giden çok ciddi bir hastalıktır.

Kilo kaybının yanı sıra, diyabete bağlı olarak ortaya çıkabilecek kalp krizi, felç, körlük gibi pek çok ciddi hastalığa karşı da önlem alınmalıdır. Bu önlemlerin başında, bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış doğal ya da bitkisel standardize tabletlerin kullanılması gereklidir.

Tip II diyabette bazı nutrisyonel yani besinsel maddelerde önemlidir. Bunların başında sarımsak gelir. Sarımsak damar sertliğine karşı damarları koruyan önemli bir gıda maddesidir. Diyabetik kişilerin sarımsağı bolca tüketmeleri faydalıdır.

Bir diğer gıda maddesi ise tarçındır. Tarçın ile tip II diyabette yapılan bazı araştırmalarda 1 ila 6gr tarçın alımı ile yüksek kan şekerinin kısmen düşürülebildiği görülmüştür. Bu nedenle diyabetik kişilerin gıda rejimlerinde tarçına yer vermeleri faydalıdır.

Ancak tarçın alımının artırılması için sütlaç ile birlikte yenmesi halinde, bu bir felaketle sonuçlanabilir. Bu nedenle tarçını toz halinde kan şekerini yükseltmeyecek bir gıdaya karıştırarak almak, beklenen faydaları sağlayabilir. Diyabetik hastaların besinsel lif alımını artırması uygun bir yaklaşım olur.

Günlük 20 ila 50 gr lif alımının, kan şekerinin ani yükselmelerine karşı koruyucu etkileri olduğu saptanmıştır. Bu nedenle lifli ancak kalorisi azaltılmış ve yeşil çay ile güçlendirilmiş form içecekleri içinde almak modern beslenme rejimine en uygun metottur. Tip II diyabette magnezyum, L-karnitin, vitamin C ve vitamin E, yine faydalı bileşiklerdir. Bir element olan vanadyum ise modern tıp araştırmalarında etkinliği gösterilememiş bir elementtir ve potansiyel toksik etkileri olabileceği hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir.

Unutulmamalıdır ki, diyabet ciddi bir hastalıktır ve yakın doktor gözetiminde, uygun gıda rejimi ile tedavi planlanırken, kişiye uygun egzersiz de mutlaka yapılmalıdır. Diyabet ve özellikle de gittikçe artan bir şekilde görülmeye başlayan tip II diyabetten korunmak için, kilo alımının engellenmesi esastır.
 

İlgili Sağlık Konuları